Den Haag weert flitsbezorgers uit winkelstraten

Den Haag weert vestigingen van flitsbezorgers uit winkelstraten. Daartoe worden alle bestemmingsplannen in één keer aangepast.

Door

Het stadsbestuur vindt dat deze winkels, ook wel aangeduid als ‘dark stores’ niet passen in winkelgebieden en bovendien door alle vertrekkende en arriverende bezorgers overlast veroorzaken. Wethouder Saskia Bruines (D66, economie) omschrijft het nieuwe beleid in een persbericht als ‘maatwerkaanpak’ die ‘duidelijkheid geeft en ervoor zorgt dat nieuwe flitsbezorgers zich alleen op locaties vestigen die daar wel geschikt voor zijn, buiten de winkelstraten en woonwijken’.

Een totaalverbod op nieuwe vestigingen, zoals Amsterdam in januari voor één jaar afkondigde, wil Den Haag niet. Er bestaat immers volgens B en W ook behoefte aan snelle bezorging van boodschappen door Flink, Gorillas en Getir. ‘De flitsbezorgers zijn innovatieve ondernemers die voorzien in een behoefte,’ volgens wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling).

Snelle service

Landelijke cijfers geven aan dat steeds meer mensen kiezen voor de snelle service van de fiets- en scooterbezorgers. In januari bleek uit onderzoek dat 2,8 procent van de Nederlanders weleens boodschappen op deze manier laat komen, een verdubbeling ten opzichte van een halfjaar eerder.

Tegelijk ergeren veel mensen zich aan de lelijke, geblindeerde etalages van de bezorgbedrijven, zoals die van Flink in de Prinsestraat, en aan de overlast die de af- en aanrijdende bezorgers veroorzaken. Ook het parkeren en de aanvoer van goederen per vrachtwagen veroorzaken hinder. Door nieuwe vestigingen van deze bedrijven in de ‘hoofdwinkelstructuur’ te verbieden hoopt de gemeente meer greep te krijgen op de locaties van toekomstige vestigingen. Doorgaande wegen en bedrijfsterreinen zouden wel geschikte plekken zijn.

 

Het zou beter zijn de magazijnen van de flitsbezorgers helemaal te weren uit woonwijken en niet alleen uit de winkelstraten.
Judith Klokkenburg, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP

 

Eerder koos de gemeente ervoor geen tijdelijk verbod af te kondigen, maar het in een keer juridisch dicht te timmeren. Daartoe wordt gebruikgemaakt van een ‘parapluherziening’ die geldt voor de binnenstad en 49 andere gebieden met bestemmingsplannen. In de herziening wordt de bedrijfstak specifiek genoemd.

Magazijnen van flitsbezorgers

B en W schrijven in een toelichting dat zij ‘de winkelgebieden [willen] behouden als plek voor detailhandel en horeca, met aantrekkelijke etalages die uitnodigen om naar binnen te gaan. De magazijnen van flitsbezorgers, de vervoersmiddelen en -bewegingen passen niet in het straatbeeld dat de gemeente wil uitstralen’.

Judith Klokkenburg, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP, loodste eind vorig jaar een motie door de raad waarin het college wordt opgeroepen de flitsbezorgers te weren uit winkelstraten en woonwijken. Zij vond toen dat Den Haag te traag was. Nu zegt Klokkenburg blij te zijn. “Het is voor mij een eerste stap. Maar ik ben er niet helemaal gerust op. Het zou beter zijn de magazijnen van de flitsbezorgers helemaal te weren uit woonwijken en niet alleen uit de winkelstraten.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 2 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van