Crafthouse in Kijkduin: plek voor ambachtelijke ontwerpen

Van businessconsultant tot creatieve ondernemer met de hoogste Chanel-opleiding, Hülya de Bruine geníét. Ze verrijkt Nieuw Kijkduin nu met een luxe woon- en lifestylewinkel: Crafthouse.

Door

Nu de contouren van de mondaine badplaats steeds zichtbaarder worden, trekt Kijkduin meer ondernemers met een nieuw elan, zoals Hülya de Bruine die vorige week haar luxe woon- en lifestylewinkel Crafthouse opende. Gekleed in een zijden jurk met hoge hakken loopt ze door de ruimte waar het naar bergamot en lavendel ruikt. “Ik krijg zoveel goede reacties op deze geur,” vertelt ze. “Zodra je ergens binnenkomt, moet je je meteen thuis voelen, vind ik. Een interieur moet je omhelzen.”

We bekijken ondertussen de terracottagekleurde muren met nisjes waar onder meer oude keramieken Pugliese kruiken staan en de nieuwe sieradencollectie van Tweek-Eek, de tweelingdochters van ontwerper Piet Hein Eek. “Cappuccino of prosecco?”, vraagt De Bruine. Als we onze bestelling hebben doorgegeven, zet de voormalige businessconsultant het koffieapparaat in gang. “De analytische, zakelijke wereld heeft me altijd getrokken, maar soms had dat de overhand, terwijl ik ook een hele creatieve kant heb.”

Crafthouse

Dat zag de buitenwereld ook. Vrienden en kennissen die bij haar over de vloer kwamen, vroegen of zij hun huis niet wilde restylen. “Dan kreeg ik te horen: ‘Bij jou is het zo gezellig, bij ons is het zo kaal’.” Een reden om drie jaar geleden een webshop te starten met ambachtelijke producten. “Toen mijn zus verhuisde, had ik voor de leuk wat spullen in de auto geladen. Toen ik het in haar huis had geplaatst, was ze zo tevreden dat ze meteen alles kocht.”

Niet veel later wees haar man haar op deze plek in Kijkduin. ‘Is dit dan niet het moment om voor jezelf te beginnen?’, vroeg hij haar.

“Ik was toen net met mijn opleiding van Chanel in Parijs bezig. Eigenlijk kwam alles toen samen. Weleens gehoord van ‘broderie d’art’? Het is een breed scala aan borduurtechnieken die worden toegepast binnen de haute couture. De meest professionele opleiding die je kunt volgen op dit gebied. De meeste mensen stoppen na twee niveaus, ik heb alle acht niveaus gedaan plus nog twee extra modules. Daarna kun je aan de slag in een van de ateliers van Chanel, maar dat wilde ik niet. Ik wilde dit.” Ze gooit haar armen in de lucht. “Een plek waar handgemaakte en duurzame producten samenkomen.” Daarvoor reist ze met haar man stad en land af op zoek naar merken die haar raken. En er moet een klik zijn met de leverancier. “Anders heeft het geen bestendige toekomst.”

Mexico

De Bruine is onder meer de exclusieve importeur van Damman, een label van Angela Damman. De Amerikaanse ontwerper vertrok in 2012 met haar gezin naar Mexico om daar met lokale ambachtslieden, geïnspireerd door eeuwenoude technieken, luxe textielproducten te vervaardigen van inheemse, plantaardige vezels, zoals sanseveria. De Bruine wijst naar een hangmat en komt even later met een clutch en bucket bag aangelopen. “Dit is zo vet!” Trots: “En wij zijn de enige die dit in Europa verkopen.” Liefhebbers van modemerken zullen ook zeker de vintage koffer van Louis Vuitton uit de vorige eeuw opmerken. “Ik had laatst een klant die de grootste versie wilde hebben. Die vraag heb ik toen uitgezet bij een van mijn handelaren. Die koffers zijn heel schaars. Wat zo’n exemplaar kost? Deze heb ik voor 22.000 euro verkocht.”

Regelmatig zullen klanten Hülya de Bruine vinden achter haar weefraam waar ze werkt aan een collectie avondtassen met ‘haute couture’-broderie onder de naam ‘Très Paris’. “In Nederland kom je dit niveau niet tegen. En als je het al ziet, is het meestal in opdracht, zoals bij het borduurwerk op de jurk die Jan Taminiau maakte voor koningin Máxima tijdens Prinsjesdag.”

Wie benieuwd is, kan alvast een zwart prototype bekijken van zijden satijn met antiek kant uit Brugge, Swarovski-kralen en Japans lint. De Bruine kan door de vele honderden uren werk die zij er insteekt, hooguit tien exemplaren per jaar maken. Daardoor zijn de tasjes kostbaar (‘je moet toch denken aan zo’n tweeduizend euro per exemplaar), maar dat er in Kijkduin een doelgroep voor is, weet ze zeker. “Voor kwaliteit is altijd een markt.”

Crafthouse, Deltapromenade 293, dinsdag t/m zondag, 10.00-18.00 uur. Meer informatie: www.crafthousestore.com

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 14 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van