‘Hagenaartjes’ met twee functies

In Bezuidenhout wil de gemeente voorzien in meer faciliteiten voor het toenemende elektrische verkeer zonder de openbare ruimte in te perken. Deze week begint een proef met ‘Hagenaartjes’ met laadpunten.

Door

Is er eindelijk een parkeerplek vrij, blijkt die uitsluitend bestemd voor elektrische auto’s. Dankzij een ingenieuze laadpaal is met dit veelvoorkomende probleem in het Bezuidenhout voorlopig korte metten gemaakt.

Duurzaamheidswethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) nam vorige week het eerste ‘Hagenaartje’ – het bekende, soms gevreesde parkeerpaaltje – in gebruik. Deze doet tegelijk dienst als oplaadpunt voor de auto op stroom.

 

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch vervoer, een goede ontwikkeling die de gemeente zo veel mogelijk stimuleert.
Liesbeth van Tongeren (wethouder)

 

In de Jacob Mosselstraat (tussen de Juliana van Stolberglaan en de 2e Louise de Colignystraat) staan nu tien van deze paaltjes. Deze zijn goed voor twintig stopcontacten. Hiermee wil de gemeente voorzien in meer faciliteiten voor het toenemende elektrische verkeer, zonder de openbare ruimte in te perken.

“Steeds meer mensen stappen over op elektrisch vervoer. Dit is een goede ontwikkeling die de gemeente zo veel mogelijk stimuleert,” aldus Van Tongeren. “Dus daarom investeert de gemeente in deze innovatieve ontwikkeling. Ook investeren wij in proeven om laadpunten te combineren met bestaande objecten.” Een actieve en duurzame wijkbewoner is het brein achter de combinatie laad- en parkeerpaal.

Meer Hagenaartjes

De proef met Hagenaartjes met laadpunten duurt tot eind dit jaar. Als de resultaten en ervaringen goed zijn, komen ze op meer plekken in de stad. Eerder plaatste de gemeente ook al laadpalen in straatlantaarns.

Standaardportret
Bekijk meer van