Duurzaamheidsfestival MAC op Lange Voorhout: feestje met ‘diepere boodschap’  

Een feestje organiseren vindt hij altijd leuk, maar Anthony Renaud gaat met het MAC Festival, met duurzame initiatieven, nu eens voor een ‘diepere boodschap’.

Door

Je kunt er je eigen smoothie bij elkaar fietsen, koken met zeewier en kikkererwtenfrietjes eten. Ook zijn er lezingen over ‘fair fashion’, duurzaam reizen en stressvrije moestuinen. Het eendaagse MAC Festival – dat staat voor ‘make a change’ – toont bekende en minder bekende Haagse duurzame initiatieven.

Anthony Renaud, eigenaar van Kreativ Events en ook verantwoordelijk voor festivals als Proef de Zomer in de Vruchtenbuurt en Le Marie Marché in het centrum, is het brein achter het MAC Festival. Zijn antikraakkantoor aan de Prins Willemstraat is behangen met vrolijk gekleurde affiches en blauwe vellen waar met dikke stift de planning voor aankomende zaterdag op staat geschreven.

De in Parijs geboren Renaud liep al langer rond met het idee voor een dergelijk evenement. “Een feestje organiseren is leuk, maar ik wil ook weleens een diepere boodschap meegeven aan mijn publiek. Al moeten we voorkomen dat MAC overkomt als een geitenwollensokken-festival.” “En ook niet te corporate,” vult projectleider Thyrza van Raalte aan. “Dat je te horen krijgt wat de doelen zijn in 2050.”

Renaud: “MAC is een feelgood-festival. We gaan dus geen vleesvrije samenleving propageren, maar je kunt bij ons wel insectenhapjes eten of een Haagse Zwam bitterbal, gekweekt op koffiedik.”

Elektrische steps

Renaud krijgt onder meer subsidie van de gemeente Den Haag en Fonds 1818. Grote, groene bedrijven houden voorlopig de boot af. Zodoende heeft de eigenaar van het evenementenbureau een groot deel uit eigen zak betaald. Renaud: “Duurzaamheid is in, maar niet elk plan is even geslaagd. Toen ik laatst een bijeenkomst over zonnepanelen bezocht, kreeg ik een plastic pennetje mee. Waarom?, denk ik dan. Daar is niet echt over nagedacht. Bij ons zijn er alleen linnen tassen, ook tappen we groene energie en gaan we het afval scheiden.”

 

Henk en Ingrid willen best een steentje bijdragen aan het milieu, maar ze weten vaak niet hoe.
Anthony Renaud (eigenaar Kreativ Events)

“Als deze eerste editie een succes wordt, zullen grote sponsors aansluiten. Dan kunnen we het uitbouwen naar misschien wel een halfjaarlijks evenement. Het moet ook wel. Het is twee voor twaalf. Henk en Ingrid willen heus wel een steentje bijdragen aan het milieu, maar ze weten vaak niet hoe. Geldt voor mij trouwens ook. Ik zal een voorbeeld geven. Ik dacht dat het niet mogelijk was om zonnepanelen op mijn dak te laten plaatsen, omdat ik vastzit aan een VvE (Vereniging van Eigenaren, red.). Na een gesprek met de juiste persoon bij de gemeente blijkt het dus wel te kunnen. Je moet het maar weten.”

“Ken je bijvoorbeeld de duurzame Haagse winkelroute? Nee? Nou, die bestaat dus. Met de nieuwe elektrische steps via Stichting De Ooievaart kun je de shops bezoeken. Overigens, we vinden dat er ook een duurzame horecaroute moet komen. Zijn we nu mee bezig. Via MAC hopen we niet alleen initiatiefnemers te koppelen aan consumenten, maar ook aan elkaar.”

 

Foto's: PR

Wormen

Goed, nog meer leuke tips? Van Raalte loopt naar de blauwe bladen met de deelnemerslijst. “Oh ja, dit is een van mijn favoriete items, de balkonton. Dat is een gft-ton met wormen. “Het stinkt niet,” valt Renaud haar bij. Van Raalte: “De wormen voer je ongekookte groente- en fruitresten. Als de eerste compostring van de wormenton vol is, zet je een lege ring bovenop en vul je die met afval en karton. De wormen kruipen door de gaten in de bodem naar het voedsel toe. Als de laatste ring vol is, dan is de inhoud van de eerste ring gecomposteerd.” En dan? “Dan leeg je de ring en zet je hem weer bovenop om opnieuw te vullen. Het compost kun je als aarde gebruiken.”

“Als we het nu toch over groen hebben,” gaat Renaud verder, “Plant Storage is een nieuw Haags initiatief waarbij je kerstbomen kunt huren voor dertig euro. Nadat je de boom hebt ingeleverd, krijg je vijftien euro terug en planten zij ’m weer in de grond voor het jaar erop. Dat is toch een goede deal? En ook nog goed voor het milieu.”

MAC Festival, zaterdag 6 juli, 12.00-20.00​ uur, Lange Voorhout. Meer informatie: www.macfestival.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over evenementen in de Haagse regio? Neem dan een abonnement op DHC.

Bekijk meer van