Brandgevaar in de duinen, jonge bomen drogen uit

Voor de duinen geldt ‘code rood’ in verband met ernstig brandgevaar. De Haagse plantsoenen verdrogen. Stad en regio verkeren in de greep van de hitte en de droogte.

Door

Het ging al even mis, zondag in Meijendel. In de omgeving van het pannenkoekenhuis woedde korte tijd een duinbrand. De Wassenaarse brandweer kon het nog alleen af. Maar de risico’s zijn groot, zegt woordvoerder Wilco van der Hee van de Brandweer Haaglanden. “Met de extreme droogte en de stevige wind kan een kleine brand snel uitgroeien tot iets groters. Daarom is vorige week al code rood afgekondigd. Dat wil zeggen dat we ook bij kleine meldingen uit de duinen uitrukken met verschillende eenheden. Er gaan altijd een of meer waterwagens mee, omdat we in de duinen geen waterpunten hebben. Er ís wel water, maar dat is drinkwater van Dunea en daar mogen we niet aankomen.”

De brandweer heeft instructies opgesteld voor het publiek. Roken is sowieso al verboden in de duinen van april tot september, maar er wordt nog eens toe opgeroepen het echt te laten. Barbecueën en open vuur maken mag niet. Mensen die hun auto ergens parkeren, moeten oppassen dat hete delen zoals de uitlaat niet tegen het gras aan komen. En het is nóg belangrijker dan normaal om afval in de daarvoor bestemde bakken te gooien. Van der Hee: “Een rondslingerende fles kan brand veroorzaken doordat deze in de felle zon als vergrootglas werkt.”

Jonge bomen hebben het zwaar door droogte

In de stad is aan grasperken en bermen duidelijk te zien dat er een groot neerslagtekort is, zoals het KNMI dat uitdrukt. Gras ziet eruit alsof het eind augustus is; jonge bomen, zoals die op de Groot Hertoginnelaan, vertonen bruine bladeren.

 

Het is niet uitgesloten dat er bomen doodgaan. Dan zullen ze worden vervangen.
Esther Vogelaar (stadsecoloog)

 

“De natuur is echt heel droog,” bevestigt stadsecoloog Esther Vogelaar. “Jonge bomen hebben het zwaar. Daar letten we op, want tot een leeftijd van twee jaar wordt er nog water gegeven als dat nodig is. Maar daarna moeten ze het zelf zien te redden door met hun wortels het grondwater te bereiken. Het is niet uitgesloten dat er bomen doodgaan. Dan zullen ze worden vervangen.”

Volgens Vogelaar wordt het voor de gemeente steeds moeilijker om op de klimaatverandering in te spelen. “De extremen worden groter. We krijgen vaker te maken met zware regenval of juist met het omgedraaide: langere periodes van heet en droog weer.”

Sproeien mag nog

Waterleidingbedrijven in het oosten van het land kampen al met een watertekort. Sproeien van tuinen mag niet meer. Zo ver is het in de Haagse regio en elders in het westen nog niet. “Nee, wij hebben in tegenstelling tot de grondwaterbedrijven, altijd aanvoer van vers water uit de afgedamde Maas,” zegt Sandra Zittersteijn van duinwaterbedrijf Dunea.

“Maar uiteraard hopen we wel dat de mensen verstandig omgaan met het drinkwater.” Dunea constateert wel een flinke toename van het watergebruik. Normaal levert het bedrijf 254.000 kubieke meter water per uur, op warme dagen zoals nu gaat er zo’n 36.000 kuub meer doorheen.

Volgens de verwachtingen houdt de droogte voorlopig nog aan. Het verloop van de grafieken vertoont enige gelijkenis met het recordjaar 1976. Toen was er begin juli landelijk al een neerslagtekort van 200 millimeter, nu is dat ongeveer 180 millimeter. In ’76 bleef het overigens droog tot eind augustus, waardoor grote schade aan de landbouw ontstond.

[Bericht aangepast op 05-07-2018, 13.25 uur]

Standaardportret
Bekijk meer van