Dure fietsenstalling bij CS klein beetje open

De grote fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein is gedeeltelijk weer open na een sluiting van negentien maanden. Maar een andere stalling gaat weer dicht.

Door

Er is nu plaats voor zo’n 1.650 fietsen, dat is nog geen kwart van de oorspronkelijke capaciteit (8.000). Door ruimtegebrek is er vooralsnog geen plaats voor bakfietsen. De eerdere sluiting en het nu nog steeds afgesloten deel hebben te maken met de bouw van de woontorens erboven en het entreegebied van Den Haag CS.

De tijdelijk situatie levert wel een speurtocht op, want de grote entree van de stalling op het plein is nog niet in gebruik. De ingang ligt tijdelijk aan de zijde van het Centraal Station. Fietsers kunnen vanaf de Rijnstraat via een looproute de rolpaden naar de stalling bereiken. ‘Omdat de route naar het station anders is, wordt bezoekers geadviseerd om extra reistijd in te plannen,’ meldt de gemeente. Pas begin 2027 kan de stalling in zijn geheel weer open.

‘Stap vooruit’

Wethouder Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) is ondanks de beperkte opening positief. “We zijn blij dat we deze fietsenstalling weer gedeeltelijk kunnen openen. Fietsen is een duurzame en gezonde manier om naar het station te reizen, en een goede stalling is daarbij onmisbaar. Met deze heropening zetten we een mooie stap vooruit.”

Voorlopig levert het qua stallingsruimte allemaal niet veel op, want op 1 april gaat de fietsenstalling Stichthage, direct onder CS, tijdelijk dicht voor een renovatie. ProRail moderniseert de stalling ‘voor een verbeterde gebruiks- en reizigerservaring’. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting eind dit jaar klaar. OV-fiets gebruikers, abonnementhouders en andere reizigers kunnen voorlopig gebruikmaken van de KJ-stalling. Ook de Fiets & Service-winkel is daar met ingang van deze week te vinden.

42 miljoen euro

De situatie met de KJ-stalling is het gevolg van de ingewikkelde voorgeschiedenis van het totale KJ-project. Oorspronkelijk zou alles op een normale wijze worden uitgevoerd. Dat wil zeggen: de bouw van de fietsenstalling, inclusief ondergrondse verbinding met het station, en aansluitend die van het wooncomplex (‘KJ Den Haag’). Maar de ontwikkelaar durfde het niet aan, wegens de gestegen bouwkosten. Uiteindelijk heeft de gemeente de helft van de bouwkosten van de fietsenstalling, die 42 miljoen euro bedroegen voor haar rekening genomen. De directe ondergrondse verbinding tussen de stalling en het station was intussen geschrapt omdat de aanbesteding ervan was mislukt.

Uiteindelijk heeft de stad twee jaar geleden ook nog eens een bijdrage drie miljoen euro toegezegd aan de ontwikkelaar en geaccepteerd dat het verplichte aandeel goedkope huurwoningen werd geschrapt. Dit was volgens wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) de enige manier om het project te redden. Een getergde gemeenteraad constateerde eerder dat de wethouders Boudewijn Revis (VVD) en zijn opvolger Anne Mulder (VVD) het hele project bij herhaling veel te rooskleurig hebben voorgesteld.

‘Groene vallei’

Dit alles leidde ertoe dat de stalling in 2020 voorlopig als enige deel van het project gereedkwam. De fraai vormgegeven en aangeklede ruimte kon vervolgens na anderhalf jaar weer dicht omdat toen eindelijk de bouw van het wooncomplex begon. Volgens een eerdere planning had de stalling afgelopen december al gedeeltelijk moeten worden heropend, maar dat kon niet omdat er door de bouwwerkzaamheden erboven lekkages waren ontstaan.

Het woningcomplex is voorlopig nog niet klaar. ‘Het statige, elegante en toegankelijke gebouw met twee woontorens op een golvende plint en een groene vallei daartussenin’ (reclametekst) wordt naar verwachting begin 2027 opgeleverd.

Standaardportret
Bekijk meer van