Duizenden WOZ-bezwaren nog niet afgehandeld: gemeente kan stortvloed niet aan
De gemeente heeft duizenden bezwaren van Haagse huishoudens tegen hun WOZ-beschikking nog altijd niet afgehandeld. Het stadhuis kan het grote aantal zaken niet aan.
Vorig jaar tekende een recordaantal Hagenaars bezwaar aan tegen hun WOZ-beschikking. Dit is de waardebepaling van een woning, waarover de eigenaar belasting betaalt aan de gemeente. In 2023 vochten 16.200 huishoudens de beschikking aan, laat een woordvoerder desgevraagd weten. “Normaal gesproken ligt dit aantal tussen de 8.000 en 11.500.”
De huishoudens zijn afgelopen voorjaar in beroep gegaan. Voor het einde van het jaar zou de gemeente de bezwaren afwikkelen, was de belofte. Dat is niet gelukt. Op 1 januari stonden nog 7600 zaken open. “Het team Belastingzaken is volop bezig met het inhalen van de achterstand,” zegt de woordvoerder. “De vertraging is te zien door heel Nederland en wordt veroorzaakt door personeelskrapte, in combinatie met de grote toename van het aantal bezwaren.”
Deze vertraging levert wel wat vervolgschade op
Wim van Campen is een van de Hagenaars die nog op een beslissing wacht. Hij heeft bezwaar aangetekend tegen de WOZ-beschikking van een bedrijfspand dat hij en zijn vrouw verhuren. Een waardestijging van meer dan 40 procent in één jaar is hem te gortig. “Aan de hand van de huur kunnen we aantonen dat de waardebepaling niet klopt,” zegt hij. Terwijl zijn zaak nog loopt, valt binnenkort al de belastingaanslag voor dit jaar op de mat. “De waterschapsbelasting en je belastingaangifte zijn ook gebaseerd op de WOZ, dus deze vertraging levert wel wat vervolgschade op.”
Bureaus
In het hele land regende het vorig jaar WOZ-bezwaren. Eigenaren menen dat de waarde van hun huis of bedrijfspand te hoog wordt ingeschat of dat die waarde te snel is gestegen. Een belangrijke aanjager zijn commerciële bureaus, die namens huishoudens bezwaar maken volgens het ‘no cure, no pay’-principe. Bij succes strijken zij een proceskostenvergoeding op, gemiddeld 600 euro. Bezwaarmakers zelf scheelt het doorgaans een paar tientjes aan belasting.
Ook in Den Haag is dit aan de orde. Slechts een fractie van de huiseigenaren (16 procent) diende vorig jaar zelf een bezwaar in, zegt de gemeente. De rest verliep via bureautjes of andere derden, zoals beleggers of verhuurders. Eerder trok de Raad voor de Rechtspraak aan de bel over duizenden ‘no cure, no pay’-zaken, waar de belastingrechtspraak door vastloopt. Onlangs heeft de Tweede Kamer deze praktijk aan banden gelegd. De vergoedingen zijn drastisch verlaagd.
De verwachting is dat het grootste gedeelte van de bezwaren binnen acht weken is afgehandeld
Sinds 2015 is de gemiddelde WOZ-waarde van Haagse woningen verdubbeld. Verwonderlijk is dat niet. De WOZ volgt met enige vertraging het spoor van de huizenmarkt, waar de prijzen hard zijn gestegen. Tussen 2015 en 2022 werden woningen in Den Haag twee keer zo duur, blijkt uit transactiecijfers van het Kadaster. Over hun vastgoedbezit betalen eigenaren jaarlijks onroerendezaakbelasting aan de gemeente. In Den Haag bedraagt die dit jaar 0,05 procent.
Dwangsom
De gemeente heeft zichzelf zes weken extra tijd gegeven om het achterstallige werk te voltooien. Daarna kunnen bezwaarmakers haar in gebreke stellen. Als er dan na twee weken nog geen uitsluitsel is, gaat een dwangsom lopen. “De verwachting is dat het grootste gedeelte van de bezwaren binnen deze acht weken is afgehandeld,” zegt de woordvoerder.
Omdat de Haagse huizenprijzen in 2022 licht zijn gedaald, zal de WOZ dit jaar geen grote sprongen maken. Bovendien is met de wetswijziging het verdienmodel van gespecialiseerde bureaus onderuitgehaald. “De verwachting is dan ook dat het aantal WOZ-bezwaren terug zal keren naar het niveau van voorgaande jaren.”
Huizenprijzen en huren stijgen
De prijzen van koopwoningen in de Haagse regio zijn weer gestegen. De gemiddelde verkoopprijs lag zo’n 4 procent hoger dan een jaar eerder, zegt makelaarsbond NVM op basis van voorlopige cijfers. Ook de huurprijzen in de vrije sector lopen op, meldt verhuurplatform Pararius. In Den Haag bedraagt de gemiddelde vierkantemeterprijs ruim negentien euro, een toename van 22 procent in vijf jaar tijd. Het aantal woningen dat per kwartaal beschikbaar komt voor nieuwe huurders is in anderhalf jaar gehalveerd. Eind 2023 reageerden per advertentie gemiddeld 31 mensen.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij zestien verkooppunten.