Drie tieners krijgen celstraffen en jeugd-tbs voor dood snackbarhouder

Drie tieners zijn veroordeeld voor de dood van snackhouder Wei Chen. Ze krijgen celstraffen en jeugd-tbs en moeten een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

Door

Donderdag bevond de rechtbank een meisje van 15 schuldig aan doodslag. Een 17-jarig jongen en meisje, broer en zus, zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De eigenaar van Cafetaria Houtwijk en zijn vrouw werden in januari op straat belaagd door de tieners. Chen werd in zijn borst en in zijn rug gestoken. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Het 15-jarige meisje heeft een jaar jeugddetentie gekregen, de maximale straf voor daders van die leeftijd. De 17-jarige mededaders moeten tien en zes maanden de cel in. De rechter heeft alle drie jeugd-tbs opgelegd. Ook moeten ze gezamenlijk de nabestaanden een schadevergoeding van ruim 96.000 euro betalen.

 

De verdachte heeft niet of nauwelijks blijk gegeven van enig oprecht berouw

 

‘Zijn dood vormt allereerst voor de nabestaanden een onherstelbaar verlies,’ stelt het vonnis. De rechtbank neemt het het 15-jarige meisje kwalijk dat ze na de steekpartij ‘met de grootste minachting’ over de slachtoffers praatte. ‘Ook ter terechtzitting heeft de verdachte niet of nauwelijks blijk gegeven van enig oprecht berouw en inzicht in het leed dat zij heeft veroorzaakt.’

Crowdfunding

De dood van Chen maakte veel los in Houtwijk. Buurtbewoners legden in groten getale bloemen bij de cafetaria en op de plek waar hij werd aangevallen. Ook liepen honderden mensen in een stille tocht. Via een crowdfunding werd maar liefst 116.000 euro opgehaald voor de nabestaanden.

De rechtbank heeft vastgesteld dat er al langer sprake was van een conflict tussen een groep jongeren en het echtpaar dat de snackcar runde. Dat is uitgemond in een vechtpartij die door de twee meisjes was uitgelokt. ‘Tijdens deze vechtpartij heeft de 15-jarige verdachte, zonder enige voor de rechtbank begrijpelijke aanleiding, de 39-jarige Chen één keer in zijn borst gestoken en twee keer in zijn rug,’ aldus het vonnis. ‘Vrijwel direct na deze steekpartij is hij overleden.’

Standaardportret
Bekijk meer van