Den Haag over Rutte: ‘Hij zou een goede burgemeester zijn’
De schok was ook in het echte Den Haag groot toen duidelijk werd dat Mark Rutte vertrekt als premier. Hagenaars over het naderende terugtreden van Mark Rutte.
Opvallend is dat velen in Den Haag, of ze het nu eens waren met hem of niet, toch wel een beetje trots waren op premier Mark Rutte. Hij is nu eenmaal Hagenaar en sloeg dus als het ware een brug tussen het echte en het andere Den Haag. Het was in elk geval een kwaliteit die Jan Peter Balkenende (Zeeuw), Wim Kok (Amsterdammer) en Ruud Lubbers (Rotterdammer) misten. Rutte werd geboren in Den Haag, ging er naar school – Wolters en het Maerlant-Lyceum – en is er altijd blijven wonen, in het stilste deel van het Benoordenhout.
Maarten Hinloopen, horecaondernemer op de Grote Markt, omschrijft Rutte als ‘een gewaardeerde gast’. “Hij komt geregeld een kopje koffie drinken en dan maakt hij een praatje met wie er toevallig naast hem zit. Ik vind dat mooi. Het is een teken van beschaving dat een premier hier gewoon naartoe fietst en zich onder het publiek mengt. Politiek gezien ben ik het zelden met hem eens, maar als mens waardeer ik hem zeer. Hij koos ook bewust voor de Grote Markt, het plein met het meest diverse publiek van Den Haag. Daar maakte hij ook reclame voor. Ik ga ervan uit dat hij blijft komen en uiteraard blijft hij van harte welkom.”
Eén van Ruttes koffiematen is oud-nachtburgemeester René Bom. “Mark Rutte is een vriend van mij,” zei hij eerder deze week voor de microfoon van Omroep West. “We drinken geregeld samen koffie op de Grote Markt. Ja, ik vind het leuk om de minister-president als vriend te hebben. Niemand snapt dat, die ouwe gek en dan zo’n belangrijke man erbij.”
Maerlant Lyceum
Ook in de wijk waar Rutte woont en naar school ging is de aankondiging van zijn vertrek het gesprek van de dag. Diederick Cannegieter, oud-leraar geschiedenis van het Maerlant-Lyceum, die Rutte in de klas heeft gehad, spreekt met een zekere weemoed over wat gaat komen. “Het is natuurlijk gewoon een ontzettend aardige en sociaal vaardige kerel. Hij was een slimme leerling die al vroeg politieke ambities had. Als Benoordenhouters zijn we toch altijd wel een beetje trots op hem geweest. Hij geeft ook soms les op de Johan de Witt Scholengroep. Dat kan hij echt heel goed. Hij zou door moeten gaan in het onderwijs.”
“Maar,” vervolgt Cannegieter, “zijn premierschap was een beetje sleets geworden, het was op, denk ik. En ik neem het hem wel kwalijk dat hij de VVD groot heeft gemaakt ten koste van middenpartijen als het CDA en de PvdA. De verzwakking van het middenveld en tegelijk de groei op de flanken zijn een groot probleem voor de Nederlandse politiek en de bestuurbaarheid van het land.”
Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Ockje Tellegen, ook woonachtig in het Benoordenhout, zegt dat het ‘heel erg wennen’ wordt, stad en land zonder premier Rutte. “Zijn aankondiging emotioneerde me. Ik heb veel aan hem te danken. Hij heeft me geholpen als beginnend Kamerlid. Ik begrijp dat hij toe is aan een nieuwe fase in zijn leven. Als Haagse vind ik het wel jammer. Onze paden kruisten elkaar geregeld. Op het Willem Royaardsplein, als hij boodschappen deed. Of bij mij thuis op een huiskamerbijeenkomst van de VVD. Ik hoop dat ik hem tegen blijf komen en ik hoop ook dat dit mogelijk blijft: een premier op de fiets, of op een terras tussen de mensen. Dat moeten we koesteren.”
Ik begrijp dat hij toe is aan een nieuwe fase in zijn leven
Cabaretier Sjaak Bral schreef dinsdag in zijn column in AD Haagsche Courant: ‘Zijn politieke opvattingen zijn abject en infaam, maar ik heb grote bewondering voor de inzet en energie waarmee Rutte zich staande heeft gehouden.’ “Daar heb ik eigenlijk niets aan toe te voegen,” zegt hij, “behalve dan het ‘Ruttelied’ uit mijn oudejaarsconference, te vinden op YouTube.” Een saillante passage daaruit: ‘Leve onze leider, leve onze Mark / Een ruggengraat van rubber, maar zo stijf als een hark.’
‘Echt gehecht aan Den Haag’
Oud-burgemeester en VVD’er Jozias van Aartsen heeft goede herinneringen aan de tijd dat hij op het stadhuis resideerde en Rutte in het torentje. “Mark Rutte is echt, echt zeer gehecht aan Den Haag. Hij had het vaak over de Schilderswijk en voelt zich via zijn familie ook verbonden met het Indische verleden van de stad. Wij hebben als stad van hem geprofiteerd. De Internationale Afghanistan Conferentie in 2009 en de Nuclear Security Summit in 2014 zijn mede door zijn sterke inzet naar Den Haag gekomen. Er was sterke concurrentie, dus dan is de stem van de premier belangrijk.”
Van Aartsen heeft nog wel een idee voor Rutte ‘voor later’. “Als hij nou nog wat meer interesse ontwikkelt voor het lokale bestuur zou hij een uitstekende burgemeester zijn. Hij heeft in elk geval wat de Duitsers noemen ‘Bürgernähe’, betrokkenheid bij de burgers. En één ding weet ik zeker: het is een geweldige baan!”