Deelnemers Light Walk zijn hun geld echt kwijt

De tienduizend deelnemers aan de in december afgelaste Scheveningen Light Walk kunnen definitief naar hun inschrijfgeld fluiten. De organisatie heeft ze deze week laten weten dat er niets wordt terugbetaald.

Door

Wel krijgen de gedupeerden twintig procent korting bij de volgende editie van het licht- en wandelspektakel. Dit zal opnieuw in december plaatshebben.

Velen zullen dit als zuur ervaren, want om mee te doen moest, afhankelijk van de te kiezen afstand, een bedrag van 22,50 à 27,50 euro per persoon worden betaald. Op de ochtend van het evenement werd besloten het te schrappen als gevolg van het stormachtige weer en de gevaarlijke situaties die hierdoor zouden ontstaan.

Dat de wandelaars hun geld kwijt zijn, komt omdat de organisatie het te duur vond om een slechtweerverzekering af te sluiten. Onzeker is of dit voortaan alsnog gebeurt. “Daar zijn we nog over bezig,” zegt initiatiefneemster en organisatrice Truus van Amstel.

Ze schat in dat zo’n verzekering tot een prijsverhoging van tweeënhalf tot drie euro per persoon zou leiden. “Je zou dan het kaartje duurder moeten maken. Bovendien blijkt dat als puntje bij paaltje komt, verzekeringen er alles aan doen om er toch nog onderuit te komen.”

 

Het was een hele moeilijke beslissing, maar ik heb geen seconde spijt gehad dat ik het evenement heb afgezegd.
Truus van Amstel (organisatrice Light Walk)

 

Behalve de opbrengst van het inschrijfgeld van ten minste 225.000 euro kon het evenement ook op financiële steun van sponsors rekenen. Ook stelde de gemeente Den Haag een subsidie van 50.000 euro beschikbaar. Dit laatste bedrag reserveerde de organisatie voor een show met verlichte en vuurwerk afschietende stuntvliegtuigen op 1 december. Ook deze demonstratie moest door de slechte weersomstandigheden worden geannuleerd.

Uitgaven Light Walk

Tegenover de royale inkomsten staan ook veel uitgaven, verzekert Van Amstel. Zo zijn er salariskosten – ‘tezamen gaat het om veertienhonderd uur’ – en worden veel bijzondere acts geboekt. Die maken de Light Walk extra aantrekkelijk. Voor de deelnemers waren bovendien tienduizend oliebollen, vijftienhonderd liter chocomelk, koeken, lampjes en rugzakjes ingekocht. “Je probeert het elk jaar beter en mooier te maken.”

Toen het besluit viel om het evenement niet door te laten gaan, waren verreweg de meeste kosten al gemaakt.  Van Amstel wijst erop dat het deelnemersreglement duidelijk aangaf dat ‘geen restitutie van inschrijfgelden zal plaatsvinden bij afgelasting door overmacht’. “Dan is de keus dus aan jou zelf of je wel of niet inschrijft.”

Opnieuw meedoen

Desondanks ontvangen de gedupeerde wandelaars niet alleen korting, ook mogen ze als eersten inschrijven als ze in december opnieuw willen meedoen. Daardoor vissen ze niet achter het net als het net als de vorige keren stormloopt. En wie afgelopen jaar vergeefs een parkeerkaart had gekocht, hoeft deze dit keer niet te betalen.

“Het was een hele moeilijke beslissing, maar ik heb geen seconde spijt gehad dat ik het evenement heb afgezegd,” vertelt Van Amstel. “Het was niet zomaar een beetje regen of wind. Bij de haven stonden hoge hekken in betonnen blokken. Die zijn over een lengte van vijftig meter omgegaan. Je moet er toch niet aan denken dat daar een wandelaar onder terecht was gekomen.” Vorige week gaf het college van B en W aan dat wordt onderzocht in hoeverre voor organisatoren een noodfonds kan worden gecreëerd als hun evenement moet worden afgelast.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Voor een abonnement op DHC klikt u hier.

Standaardportret
Bekijk meer van