Debat strandhuisjes loopt uit de hand, wethouder krijgt klap

Een boze strandondernemer heeft wethouder Robert Barker donderdagavond in het stadhuis een klap gegeven. Er wordt aangifte gedaan.

Door

Ondernemer Jeroen Struving was boos omdat de gemeente de bestaande strandhuisjes op Kijkduin niet heeft opgenomen in het bestemmingsplan voor het strand. Daardoor is onzeker of de exploitatie na 2025 kan worden voortgezet. Voor de inspraakmicrofoon zei hij: “Het voelt niet prettig. We zijn met één pennenstreek weggestreept van het strand.”

Later ontspon zich in de raad een debat over de kwestie. Tijdens een schorsing benaderde de inspreker wethouder Robert Barker (PvdD, o.a. buitenruimte en milieu) en gaf hem een klap op zijn arm. Bij de hervatting van het debat zei Barker: “Misschien merkt u dat ik een beetje van slag ben, maar dat komt omdat ik net geslagen ben door die betreffende ondernemer.” Vrijdag kwam Barker er nog op terug op X:  ‘Ik ben enorm geschrokken dat het gisteravond fysiek werd’. Hij bedankt iedereen voor de steunbetuigingen. Na overleg met het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak (EVPT) is besloten dat de wethouder aangifte van mishandeling zal doen, bevestigt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen vrijdagmiddag.

 

 

Het is onacceptabel dat de wethouder op deze manier zijn werk moet doen
Marieke van Doorn, D66

 

Burgemeester Van Zanen noemde het incident donderdagavond ‘buitengewoon treurig’, maar wilde toch vooral snel door met de vergadering. Lesley Arp van de SP protesteerde daar vergeefs tegen. Later kwam fractievoorzitter Marieke van Doorn van D66 er nog op terug. “We steken graag wethouder Barker een hart onder de riem, want we zagen dat hij zeer was aangedaan. Het is onacceptabel dat hij op deze manier zijn werk moet doen,” zei zij. “Hear hear. Wordt vervolgd, we komen erop terug,” antwoordde Van Zanen, waarna de raadsleden met geroffel op de tafels hun instemming kenbaar maakten.

‘Misverstand’

De echtgenote van de betrokken ondernemer verklaarde na afloop van de vergadering dat het allemaal een ‘misverstand’ was. Haar man had de wethouder alleen een ‘schouderklopje’ willen geven. Struving heeft dat vrijdag tegenover Omroep West herhaald. ‘Ik vind het ontzettend vervelend dat mijn handdruk met vriendschappelijke schouderklop aan wethouder Barker heel anders is ervaren door de wethouder,’ zei hij. Maar ook: ‘Ik had dat niet moeten doen’. Hij heeft een boeket bloemen op het stadhuis bezorgd.

Intussen kregen hij en andere ondernemer wel min of meer hun zin. Want de raad nam met een nipte meerderheid van één stem een motie aan van het CDA waarin het college van B en W wordt opgeroepen ‘in het definitieve bestemmingsplan een alinea ‘strandhuisjes’ op te nemen’. Bij de kwestie speelt een rol dat sinds het vertrek vorig jaar van de VVD uit het college en het toetreden van onder meer Barkers Partij voor de Dieren bij het strand- en duinbeleid ‘de natuur de hoogste prioriteit heeft’ (Haags akkoord 2023-2026).

Het CDA had donderdag veel verder willen gaan door in een motie aan te dringen op contractverlenging met de huidige ondernemers. Dat was voor Barker onacceptabel en daarom werd de motie afgezwakt. Het beleid voor het toekomstige gebruik van het strand moet nog worden vastgelegd in een strandnota. En die gaat ook nog de inspraak in. Als de gemeente doorgaat met strandhuisjes kunnen de huidige ondernemers meedingen naar een vergunning.

[Dit stuk is vrijdagmiddag 15 maart 2023 aangevuld met nieuwe informatie.]

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van