Cultuur en Vrijheidssoep op Lange Voorhout

Ruim vierhonderd Hagenaars aten op Bevrijdingsdag mee van de Vrijheidssoep op het Lange Voorhout. Er was ook muziek.

Door

Op het Lange Voorhout stond een 140 meter lange lunchtafel, de ‘Tafel van de idee’. De Vrijheidssoep, naar recept van Nadia Zerouali, werd geserveerd door de Participatie Keuken en een groep vrijwilligers. Onder de maaltijd waren er toespraken en optredens. “We hebben een plek gecreëerd waar kunst, cultuur en muziek, de mensen heeft geïnspireerd om met elkaar de dialoog aan te gaan over vrijheid,” zegt Marcel Westerdiep, voorzitter van de Stichting Museumkwartier.

Het programma werd gepresenteerd door Francis Broekhuijsen, programmamaker en DJ bij Sublime, en door Leila Prnjavorac, Vrijheidsambassadeur van 75 jaar Vrijheid Den Haag. Burgemeester Jan van Zanen opende de middag. De lunchtafel was tevens een catwalk en podium. De programmering werd samengesteld door Stichting Museumkwartier in samenwerking met andere partners uit de stad zoals Huis van Gedichten en Justice & Peace. Naast zang & poëzie vertelden gasten hun verhaal en wat vrijheid voor hen betekent.

Photo Kyiv komt

De oorlog in Oekraïne bleef niet onbesproken. Er was aandacht voor Photo Kyiv, een jaarlijks Oekraïens evenement, dat in juni naar Den Haag komt. Nu staat het in het teken van de oorlog, vastgelegd door fotografen die in Oekraïne zijn achtergebleven. Ook gingen de tafelgasten mee terug in de tijd, van de Tweede Wereldoorlog tot na Bevrijdingsdag. Hotel des Indes, gelegen aan de Vrijheidsmaaltijdlocatie, het Lange Voorhout, bleek de perfecte schuilplaats voor Joodse onderduikers. Conservator Edwin Buijsen vertelde over het onderzoeksproject ‘Mauritshuis in oorlogstijd’. Beheerder De Groot woonde met zijn gezin in het museum en hield een dagboek bij, dat is herontdekt. Het Jonge Stadsdichter Collectief liet zich horen, evenals muzikanten en songwriters.

Duncan vliegt verkeerd  

Niet lang daarna begon op het Malieveld het Bevrijdingsfestival. Rapper Fresku, die per helikopter arriveerde, deed de opening. Daarna traden onder meer toetsenist Sven Hammond, Gruppo Sportivo, Steffen Morrison en Blaudzun op.

Overzicht vanuit de verkeerd gevlogen helikopter van Duncan. | Foto: Instagram

Een komisch moment deed zich voor toen een helikopter met Songfestival-winnaar Duncan Laurence arriveerde. Hij zat verkeerd, want moest in Rotterdam zijn. De helikopter zette daarom snel koers naar de Maasstad. ‘Oeps, verkeerde stad. Ik hou van je, Den Haag,’ aldus Laurence op Instagram.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van