Conflict De Volharding: Martini deed foute dingen, maar OM laat het zitten

Gemeenteraadslid Constant Martini heeft als bestuurder van de coöperatie De Volharding geld verduisterd. Tevens is er een ernstige verdenking van omkoping. Toch wordt hij niet vervolgd.

Door

Mr. Constant Martini maakte drie jaar geleden een verrassende comeback in de Haagse gemeentepolitiek. Ooit bleef hij als PvdA-wethouder als enige overeind in een heftig partijconflict met Adri Duivesteijn. Een bijnaam uit die tijd luidde: ‘Raspoetin van de Groenmarkt’. Later dreef Martini weg bij de PvdA om uiteindelijk aan te spoelen bij Hart voor Den Haag van Richard de Mos.

In de tussentijd was hij uitgever, van De Oud-Hagenaar, en werd hij bestuurder van de Coöperatie De Volharding, waar onder meer de uitvaartorganisatie CUVO onder valt. De Volharding is een overblijfsel van een ooit veel grotere coöperatie, die de trots was van sociaaldemocratisch Den Haag.

Bij CUVO ging het in 2022 mis. Martini legde het voorzitterschap onverwacht neer. Eén jaar later bleek waarom. Het bestuur concludeerde op grond van een onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche dat Martini zich ‘op onrechtmatige wijze heeft verrijkt’ en deed daarvan aangifte. De oud-voorzitter deed alles af als ‘smaad en laster’.

 

Wij zochten morele en inhoudelijke gerechtigheid en die hebben we niet gekregen
Dick van der Meer, bestuur de Volharding

 

Tot frustratie van De Volharding deed het Openbaar Ministerie (OM) ongeveer een jaar lang niets: te weinig mankracht en ook wel het idee dat het ging om ‘klein bier’, waarschijnlijk. Later ging justitie alsnog aan het werk, lichtte de administratie door, bekeek e-mailverkeer en verhoorde Martini drie keer. En wat bleek? Klein bier, jawel, maar zeker ook bier met een luchtje, vertelt de zogeheten ‘sepotbrief’ die het OM op 3 april aan de coöperatie stuurde.

Tapijten

Martini bleek tamelijk creatief te zijn omgegaan met de CUVO-kas. In 2015 liet hij een parketvloer leggen in zijn kantoor aan de Prins Hendrikstraat en liet de parketteurs meteen even het appartement erboven meenemen. Bewoonster: een van Martini’s dochters. Meerkosten: 5282 euro. Martini’s opvolger vroeg hem dat geld terug te storten, maar hij begon toen uitvluchten te verzinnen. Uiteindelijk is het geld pas in juli vorig jaar, negen jaar na dato, door de moeder van Martini’s dochter geretourneerd; Martini zelf was intussen een paar keer stevig aan de tand Verduistering, concludeert het OM. ‘De uiteindelijke terugbetaling van het geldbedrag doet hieraan niet af,’ aldus de sepotbrief.

En dan was er nog een tapijt. In 2020 kocht Martini drie tapijten, twee goedkope en één duur exemplaar (2450 euro). Dat dure tapijt, gekocht met CUVO-geld, kwam bij hem thuis te liggen. Vervolgens hetzelfde beeld: CUVO boos, chicanes van Martini over het ‘ruilen’ van tapijten. Conclusie volgens het OM: ‘voldoende bewijs voor verduistering’.

Omkoping

Ten slotte is er nog de innige relatie tussen Martini en een Haags reclamebureau. Hij verkocht daar ooit het huis-aan-huisblad De Oud Hagenaar/Haagse Tijden aan (zakelijk vehikel: Limacent bv). Vervolgens bleek hij van dat bureau ‘provisie’ op te strijken voor de door hem doorgespeelde CUVO-advertenties. Totaalbedrag: 29.738 euro. Dat verzweeg hij voor het CUVO-bestuur en dat is ‘in strijd met de goede trouw’. Het OM concludeert dat hier sprake is van ‘niet-ambtelijke omkoping’.

 

Het is goed voor beide partijen om het af te sluiten en verder te gaan
Constant Martini

 

Na al deze constateringen maakt het OM in de brief een opmerkelijke draai. Wegens ‘opportuniteitsoverwegingen’ gaat het niet over tot vervolging. Hoofdreden: vervolging zou ‘tijdrovend’ zijn en ‘betrekkelijk veel capaciteit vergen van politie en justitie’. Bovendien zou de door CUVO geleden schade ‘betrekkelijk gering’ zijn. Het omkoopbedrag van bijna 30.000 euro wordt niet als schade voor CUVO gezien.

Ongelukkig

Het bestuur van De Volharding is ongelukkig met de passiviteit van justitie. “Dit is zeer onbevredigend. Wij zochten morele en inhoudelijke gerechtigheid en die hebben we niet gekregen,” zegt Dick van der Meer namens het bestuur. Dat de vermeende omkoping geen schade voor CUVO heeft opgeleverd, bestrijdt hij. Zonder die penningen voor Martini, had de vereniging mogelijk meer advertenties kunnen plaatsen of korting kunnen krijgen.

Constant Martini zelf is opgelucht. “Ik ben blij dat de zaak zo is bekeken en het is goed voor beide partijen om het af te sluiten en verder te gaan,” zegt hij. Martini houdt vol dat veel is gebaseerd op verdachtmakingen. Dat het OM uiteindelijk niet naar de rechter gaat, ziet hij als aanwijzing dat er toch onvoldoende bewijs is. Martini zegt graag nog een keer met het CUVO-bestuur om de tafel te willen om er ‘een punt achter te zetten’.

De Volharding en CUVO leggen het hoofd nu in de schoot. Hoewel dat in theorie mogelijk is, zullen ze niet verder procederen. Van der Meer verwacht dat de baten daarvan niet zullen opwegen tegen de kosten. Een keer gezellig met Martini afspreken is niet het eerste waar de bestuurders nu aan denken.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.  

Standaardportret
Bekijk meer van