Compleet vernieuwd Hobbemaplein pas in 2030

Veel partijen in de Haagse gemeenteraad willen dat er snel een nieuw ontwerp komt voor het Hobbemaplein. Maar dat kan niet volgens de wethouder.

Door

Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) stelde woensdagavond in een vergadering met een raadscommissie dat het simpelweg aanpassen van het huidige ontwerp niet zomaar kan. “De veiligheid, doorstroom en bereikbaarheid komen dan in het gedrang,” zei hij. De bespreking volgde op het eerder afblazen van een kostbare en ingrijpende totale make-over van het plein. Daartoe ontbrak voldoende steun in de raad, mede door felle kritiek van bewoners en ondernemers op het afnemen van de autobereikbaarheid van plein en omliggende buurten.

“Het is een heel complex kruispunt. Als we het aanpassen is het ontwerp ook niet meer verenigbaar met de doelen en uitgangspunten (o.a. meer groen en minder auto’s, red.) die eerder door de raad werden vastgesteld,” vertelde Anne Ubbels, projectmanager van de herinrichting.  Zo kunnen de nieuwe langere bussen en trams van de HTM er nu niet stoppen, omdat daar te weinig ruimte voor is. Ook zijn er te veel ‘deelconflicten’. Dat houdt in dat verschillende verkeersstromen elkaar hinderlijk kruisen, waardoor opstoppingen ontstaan of lange wachttijden bij het stoplicht.

Twee sporen

Daarom wordt nu een zogeheten ‘twee sporen-aanpak’ voorgesteld. “Enerzijds willen we snel van start om aanpassingen te maken zodat de nieuwe toegankelijke en langere tram op lijn 6 in 2028 kan gaan rijden,” legde Ubbels uit. “We zitten met fietspaden en oversteekplaatsen. We zijn op dit moment aan het uitzoeken hoe dat verkeersveilig kan.”
Het tweede spoor is opnieuw teruggaan naar de tekentafel en nieuwe uitgangspunten vaststellen met de buurt. “Dat traject heeft iets meer tijd nodig. We denken dat de herinrichting in 2030 klaar zal zijn. We willen beide sporen wel per direct van start laten gaan.” Tot juni wil de gemeente inventariseren wat de doelen en uitgangspunten zijn die de buurtbewoners belangrijk vinden. “Dat kost simpelweg tijd.” In juni gaat dit als raadsvoorstel naar de gemeenteraad.

Kan er eind 2025 niet een nieuw voorontwerp liggen? Waar een wil is, is een weg
Adeel Mahmood, raadslid Denk

 

Veel partijen zetten vraagtekens bij de tijd die het kost om een nieuw participatietraject op te starten. “Ik ben blij dat de wethouder heeft ingezien dat er onvoldoende draagvlak is voor het voorontwerp,” zei Adeel Mahmood van Denk. “Dat heeft voor rust en vreugde gezorgd in de wijken, maar we begrijpen niet dat het proces om tot een nieuw ontwerp te komen zoveel tijd moet kosten. Het is niet zo dat er niets op tafel ligt. Het skelet ligt er. Kan er eind 2025 niet een nieuw voorontwerp liggen? Waar een wil is, is een weg.”

Dat vond ook Caroline Peeck (VVD). “Het is goed dat het college het licht heeft gezien, maar ik vind dat ons onnodige pessimistische scenario’s worden voorgeschoteld. Tot 2028 werken aan een nieuwe halte; dat duurt veel te lang en in 2030 een nieuw plein. Er hoeft geen nieuw plan te komen, maar een aangepast plan. We hoeven niet op nul te starten. Wij willen aan de slag en snelheid maken,” aldus Peeck.

Maar Kapteijns hield voet bij stuk. In juni stuurt hij een brief naar de raad met meer informatie over de ‘twee sporen’ en de nieuwe uitgangspunten voor het plan als geheel.

 

Standaardportret
Bekijk meer van