3,5 jaar cel geëist voor miljoenenfraude door ambtenaar
Gevangenisstraffen tot 3,5 jaar voor het oplichten van de gemeente Den Haag voor bijna 1,8 miljoen euro. Dat eiste het Openbaar Ministerie woensdag in de rechtszaak tegen een voormalig ambtenaar, zijn vrouw en twee vrienden.
Bij de rechter bekende Revelino A. (53) dat hij de gemeente willens en wetens heeft opgelicht. Hij werkte sinds 2010 voor de Dienst Stadsbeheer, eerst bij het Haags Veegbedrijf en later bij de Handhavingsdienst. Als financieel controller sluisde hij tussen 2013 en 2019 in totaal bijna 1,8 miljoen euro van de gemeente Den Haag weg naar bedrijven van vrienden. De daarop ontslagen ambtenaar ontkende eerst, maar geeft nu toe valse inkooporders en facturen te hebben goedgekeurd. Dit was niet zijn taak en hij deed het veelal wanneer leidinggevenden op vakantie waren.
De gelegenheid maakt de dief, verklaart A. “Het was een gatenkaas bij de gemeente. Omdat het heel makkelijk was, heb ik misbruik gemaakt van de mogelijkheid om geld te verdienen.” Hij schat 250.000 euro te hebben uitgegeven in bordelen. “Ik had een seksverslaving en leidde een dubbelleven, waarvoor ik me diep schaam.”
De officier van justitie vindt dat A. 42 maanden moet zitten voor het verduisteren van ‘enorme bedragen aan gemeenschapsgeld’. Tegen zijn vrouw (45) is een taakstraf van 180 uur geëist voor het witwassen van 170.000 euro. Volgens het Openbaar Ministerie moet ze geweten hebben van de illegale praktijken van haar man, aangezien grote sommen geld op hun gezamenlijke rekening werden gestort.
Ik was een simpele bagagemedewerker en ik was verslaafd aan gokken
In 2020 werden A. en zijn echtgenote al veroordeeld tot terugbetaling van al het verduisterde geld. Hun bezittingen, waaronder een huis, een Porsche en 80.000 euro contant geld, zijn in beslag genomen. Ze wonen nu op een geheim adres, samen met hun vier kinderen. In afwachting van de uitkomst van de strafzaak is de vrouw geschorst van haar werk bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vrienden
Ook twee vrienden van A. zitten in het beklaagdenbankje. De zaak zou in mei vorig jaar al voor de rechter komen, maar moest toen worden uitgesteld omdat een van hen onvindbaar was. De 60-jarige man bleek naar Suriname vertrokken, maar is inmiddels terug in Den Haag. De vrienden zijn alle drie van Surinaamse komaf en kennen elkaar al tientallen jaren. Ze wijzen tijdens de zitting naar elkaar.
Het merendeel van de twaalf bedrijven die valse facturen uitbetaald kregen van de gemeente stond ingeschreven op het woonadres van de 60-jarige medeverdachte aan de Hobbemastraat in de Schilderswijk. A. woonde naast hem, voordat hij een groter huis kocht aan het water in Ypenburg. De voormalige buren stellen beiden dat de ander met het idee kwam om de gemeente op te lichten, de facturen opstelde en het grootste deel van het geld opstreek. “Ik dacht dat A. een succesvol belegger was,” zegt zijn vroegere buurman. “Ik was een simpele bagagemedewerker en ik was verslaafd aan gokken. Omdat ik dringend geld nodig had, was dit de oplossing.” Tegen de man is 22 maanden cel geëist.
Iedereen probeert nu z’n eigen straatje schoon te vegen
De laatste verdachte hoorde 16 maanden tegen zich eisen. De 59-jarige man uit Zoetermeer declareerde via A. met twee bedrijven ruim 700.000 euro bij de gemeente. “Ik ben onder druk gezet om me hiervoor te laten gebruiken,” zegt de ondernemer, die even later in huilen uitbarst. “Ik heb jarenlang getwijfeld of ik zelf aangifte moest doen, maar heb daarvoor niet gekozen uit angst om mijn goedlopende legitieme bedrijf te verliezen.” Met het geld zegt de ondernemer goede doelen in Suriname en op Aruba te hebben gesteund, evenals de voetbalvereniging waar hij en A. elkaar ontmoetten.
“Iedereen probeert nu z’n eigen straatje schoon te vegen,” reageert A. “De waarheid is dat we allemaal wisten dat alles nep en vals was. Toen het uitkwam, hebben we samen geprobeerd een sluitend verhaal te bedenken en de boel toe te dekken.”
Verdachte facturen
De grootschalige fraude kwam aan het licht nadat een collega van de ambtenaar vlak voor kerst 2019 een factuur van 72.585 euro van een onbekend adviesbureau wantrouwde. Vervolgens werden 58 verdachte facturen ontdekt bij intern onderzoek en later door bedrijfsrecherchebureau Hoffmann. Politieonderzoek heeft inmiddels aangetoond dat in totaal 88 facturen ter waarde van bijna 1,8 miljoen euro door de gemeente zijn betaald voor nooit uitgevoerde klussen, zoals graafwerkzaamheden, het leggen van kabels en leidingen en onderhoud van voertuigen en parkeerplaatsen.
Het systeem is aangepast en de processen en procedures zijn aangescherpt
In maart 2020 liet het stadsbestuur aan de gemeenteraad weten dat ‘er reeds concrete maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen’. “Het systeem is zo aangepast dat alleen via de formeel vastgestelde mandaten goedkeuring mogelijk is voor financiële processen,” licht een woordvoerder van de gemeente toe. “Alle mandaten zijn hierbij geactualiseerd en processen en procedures zijn aangescherpt.”
Toch zijn ook daarna nog ambtenaren over de scheef gegaan. Zo kwam afgelopen maand naar buiten dat de gemeente begin 2023 een werknemer heeft geschorst voor het verduisteren van 28.000 euro van overleden cliënten die begeleiding kregen bij hun geldzaken. “Dit is een losstaande individuele casus,” reageert de woordvoerder, “waarover de gemeente geen uitspraken kan doen.”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.