Camera’s voor alle Haagse handhavers

Tekeergaan of erger tegen handhavers moet niet, maar is vanaf deze week extra onverstandig door de invoering van de ‘bodycam’.

Door

Alle 170 Haagse handhavers zijn nu uitgerust met zo’n draagbare camera op het uniform. De bodycams moeten ervoor zorgen dat handhavers veiliger hun werk kunnen doen. Ze worden alleen aangezet in dreigende situaties voor de handhaver zelf. Mensen op straat worden dus niet zomaar opgenomen, laat de gemeente weten. Na een proef vorig jaar besloot het college van B en W de bodycam in te voeren.

“De gemeentelijke handhavers bewaken de leefbaarheid in onze stad,” zegt wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, handhaving).

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

De Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer overhandigt een bodycam aan een handhaver. | Gemeente Den Haag/Valerie Kuypers

“Helaas krijgen ze hierbij ook te maken met onfatsoenlijke mensen die hen uitschelden, bedreigen en soms zelfs geweld gebruiken. Dat is onacceptabel. Onze handhavers moeten hun belangrijke werk voor de stad goed en veilig kunnen doen. De bodycam helpt hierbij.”

Strenge regels voor gebruik bodycam

Het gebruik van de bodycam is aan strenge regels gebonden. ‘Bij dreigende situaties wordt na twee waarschuwingen de camera ingeschakeld. Blijft iemand daarna agressief, dan zorgen de beelden voor bewijslast bij een aangifte’, aldus de gemeente in een persbericht.

Ook de privacy is min of meer gewaarborgd. De beelden worden versleuteld opgeslagen en kunnen niet ter plekke bekeken of gewist worden. Een beperkt aantal medewerkers heeft toegang tot de opnames. Die staan op een beveiligde server. Lang bewaren mag in principe niet. Opnames worden automatisch na 28 dagen gewist, tenzij ze nodig zijn voor een aangifte.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op de krant Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van