Billboards op Scheveningen tegen straatintimidatie

De campagne ‘#gedraagje’ op de Scheveningse boulevard moet straatintimidatie tegengaan. “De uiteindelijke oplossing zit in het opvoeden van mannen.”

Door

‘De straat is niet van jou’, staat als bijschrift naast een foto van de 42-jarige Roos Padmos, midden op de Scheveningse boulevard. Háár Scheveningse boulevard kun je bijna zeggen, Padmos woont al zo’n beetje haar hele leven in de buurt. In 2020 besloot ze actie te ondernemen, want de boulevard die ze zo goed kent, was verworden tot een plek vol straatintimidatie en bedreigingen. Niet alleen dat natuurlijk, maar ’s avonds in je eentje over de promenade lopen? Dat was er niet meer bij. “Mijn kinderen – en dat zijn pubers – konden niet meer zonder ouder over straat. Anders werden ze lastiggevallen.”

Padmos organiseerde destijds een demonstratie op Scheveningen tegen straatintimidatie en sprak in de gemeenteraad over het probleem. Ruim twee jaar later staan er negen billboards op de boulevard, met daarop afbeeldingen en teksten van evenveel Hagenaars. Zij maken zich hard tegen intimidatie in één van de Haagse wijken en samen zetten ze zich in voor een veilige stad. Namens Scheveningen hangt Padmos er dus, met de acht anderen maakt ze deel uit van de gemeentelijke campagne ‘#gedraagje’, een oproep aan de overlastveroorzakers.

Haantjesgedrag op Scheveningen

Een uitsluitend Haags probleem is het niet: uit cijfers van het CBS blijkt dat twee op de drie vrouwen tussen de 12 en 25 jaar weleens met straatintimidatie te maken heeft. Bij mannen ligt dat cijfer met een op de drie lager. “Het komt voor op plekken waar veel mensen komen,” vertelt Padmos. “Dus op de boulevard, maar bijvoorbeeld ook in drukke binnensteden.” En wat precies het probleem is? “Groepen jongeren die haantjesgedrag vertonen, ze voelen zich de koning van de straat.”

Dat vertaalt zich op Scheveningen in straatintimidatie. “Sissen, naroepen, maar bijvoorbeeld ook heel hard met de auto racen op straat, of gas geven op het moment dat iemand wil oversteken,” somt Padmos op. En over de overlastveroorzakers: “We hebben ooit omschreven dat ‘jonge mannen tot veertig, en dan vooral in groepen’ de schuldige zijn. Verhalen van meisjes van twintig die zoiets doen, ken ik niet.”

Oproep

De negen billboards die nu nog op de boulevard staan, verhuizen over twee weken naar het centrum. Met precies hetzelfde doel: mensen attenderen op straatintimidatie, een boodschap die voor verschillende groepen is bedoeld. “We willen mensen bewustmaken van hun gedrag,” vertelt Padmos over de betreffende jongeren. “Maar het is ook een oproep aan mensen die er getuige van zijn dat iemand wordt lastiggevallen. Ga naast iemand lopen als het gebeurt, of doe alsof je degene die wordt belaagd kent, want dat helpt. En het is natuurlijk lastig, ook omdat het allemaal steeds agressiever wordt. Maar het merendeel van de tijd kun je door te de-escaleren best wat bereiken.”

Toch is en blijft het symptoombestrijding. Padmos kijkt voor een langetermijnoplossing ook naar de gemeente en de landelijke politiek. Die eerste zou als het aan haar ligt per direct moeten beginnen met het aanbieden van lessen over intimidatie op scholen: “We moeten bewustzijn creëren.” De landelijke politiek moet volgens Padmos straatintimidatie als sissen en naroepen strafbaar stellen. “Ze voelen het wel als ze in hun portemonnee geraakt worden,” zegt ze over de overlastveroorzakers.

Oplossing tegen straatintimidatie

Maar de echte oplossing ligt niet bij omstanders, handhavers, politiemensen of politici. Het probleem ligt bij de schuldigen zelf, en dat is volgens Padmos pas verholpen als er niet meer geïntimideerd wordt. Niet op de Scheveningse boulevard, niet in de rest van het land. Padmos: “En nee, dat krijg je natuurlijk niet in één generatie voor elkaar. Maar toch zijn mannen uiteindelijk de oplossing mannen. En dan bedoel ik het opvoeden van mannen.”

Meer informatie: www.denhaag.nl/tegenstraatintimidatie

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 23 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van