Bewoners Binckhorst klagen over parkeerbeleid en OV: ‘Ik kan geen kant op’

De Binckhorst ondergaat een grote transformatie. Bewoners klagen al lange tijd over het openbaar vervoer en parkeerproblemen. Wat is er aan de hand?

Door

Ooit was de Binckhorst een grijs industriegebied, maar het moet een bruisende stadswijk worden met tienduizend nieuwe woningen. Tegelijk wil de gemeente de wijk autoluw maken. Met de komst van nieuwe bewoners nemen de klachten toe. Vooral het parkeerbeleid en de gebrekkige OV-verbindingen zorgen voor toenemende frustraties. Liesbeth van Erp, secretaris van bewonersorganisatie BinckhorstBewoners, ziet steeds meer mensen hun bijeenkomsten bijwonen vanwege allerlei klachten. “Zij hebben last van onvoldoende OV. Dat leidt tot knellende situaties. Bus 26 rijdt na 14.30 uur niet meer en bus 28 rijdt niet tussen 16.15 en 18.30 uur, vanwege de spits. De HTM kan door de files de bussen niet op tijd laten rijden.”

De geplande Vlietlijn biedt voorlopig geen oplossing; een besluit over de tramlijn volgt op z’n vroegst in 2030. Ook het parkeerbeleid zorgt voor de nodige klachten, vertelt Van Erp. “Bewonersvergunningen worden niet uitgegeven, men moet verplicht in het eigen gebouw parkeren en die kosten zijn voor mensen in de sociale en middenhuur te hoog.”

‘Niet realistisch’

Wat vertellen de ‘nieuwe’ bewoners? In Binck City Park zijn voor 900 woningen 232 parkeerplekken beschikbaar. Die worden geëxploiteerd door Q-Park, met maandtarieven die variëren tussen de 150 en 400 euro. De verschillende tarieven houden de gemoederen bezig, zo ook bij bewoner Tuti Kucukgol (37). “Mijn parkeerplek kost 277 euro per maand, ongeveer een kwart van mijn huur,” vertelt ze. “Ik parkeer niet in de garage hier vanwege de hoge tarieven. Bewoners hebben parkeervergunningen aangevraagd, maar de gemeente weigert ze te geven omdat ze een autoluwe Binckhorst willen. Maar de wijk ligt aan een snelweg, dat is toch niet realistisch?”

 

Vanwege het parkeergedoe komen mijn vrienden en familie niet langs
Bert Houdijk, bewoner Binckhorst

 

Kucukgol bekritiseert de parkeertarieven van Q-Park. “Zij zijn de enige aanbieder. Het voelt alsof ze misbruik maken van de hopeloze situatie waarin mensen zitten, omdat een woonplek moeilijk te vinden is.”

Geen bezoekers

De parkeerproblematiek heeft ook sociale gevolgen. “Mijn familie en vrienden zie ik weinig,” vertelt Bert Houdijk (37), die sinds juli 2023 in het Pegasusgebouw woont. “Vanwege het parkeergedoe komen zij niet langs. Ik ben grotendeels afhankelijk van het OV, maar de bus rijdt niet op alle tijden. Ik kan geen kant op.” Tegelijkertijd ziet Houdijk dat bedrijven hun auto’s wel overal parkeren. “Dagelijks staan hier bedrijfsauto’s op de stoep, waardoor mensen met een beperking er niet langs kunnen. Er wordt nauwelijks op gehandhaafd.” Ook de stank van zijn buren, het dierencrematorium, houdt hem bezig. “Ik houd mijn roosters en deuren standaard dicht. Je kan niet op je balkon zitten of je was buiten hangen. Als ze aan het cremeren zijn, zie je zwarte rook uit de pijp komen,” aldus Houdijk.

Veiligheid

Ook veiligheid is een zorg. Tim (37), die in Binck City Park woont, wijst op autobranden. “Sinds december zijn er minstens vier autobranden geweest in een straal van honderd meter.” Ook zijn er ’s avonds straatraces, vertelt Tim. “En dat zorgt voor gevaarlijke situaties, zoals voor mijn buurman die slechtziend is.”

 

Mensen moeten veilig over straat kunnen
Esther, bewoner Binvkhorst

 

Voor Esther, die sinds maart 2025 in Binck City Park woont, is veiligheid de grootste zorg. “Bewoners voelen zich niet veilig door de donkere straten, lachgasgebruikers en junks die hen lastigvallen. Bij het tankstation staan veel dronken mensen.” Ze maakt zich zorgen om kwetsbare groepen. “Er wonen hier ook oudere mensen en mindervaliden. Mensen moeten veilig over straat kunnen.”

Tijdelijke oplossingen

Tom (27) woont nu een jaar in de Binckhorst, maar de schaamte overheerst. “Ik vind Den Haag een prachtige stad, maar ik schaam me diep als mensen naar Den Haag komen en dan de Binckhorst zien. Voor bezoekers is het OV belabberd en je auto op straat parkeren is niet aan te raden. Als de gemeente wil dat de wijk autoluw wordt, dan moet je wel toereikend openbaar vervoer regelen.”

Jesse Haitsma (32) woont sinds juli 2024 in Binckpoort en hekelt het parkeerbeleid. “De gemeente heeft ons voor een langere tijd verkeerd geïnformeerd. Op de website stond dat je bewonersvergunningen kon aanvragen, wat in de praktijk niet zo is. Mensen zijn dus met onjuiste informatie naar de wijk gelokt. Dit heeft de gemeente vorige week pas aangepast op de website. Het voelt alsof er onderscheid is gemaakt op basis van postcode. Wij moeten hoge parkeerkosten betalen, maar de wijken eromheen krijgen wel een vergunning. Het voelt oneerlijk.”

En nu?

Volgens Alie Folles-Daatselaar (63), voorzitter van BinckhorstBewoners, heeft de Binckhorst twee gezichten. “Ik woon sinds november 2022 op het Maanplein. Wij kregen wel een bewonerspas van 95 euro per jaar van de gemeente. Maar parkeren op straat kost 455 euro per maand. Dit staat niet in verhouding. Mijn boodschap aan de gemeente is: maak plannen met de bewoners. We zijn niet onrealistisch of vervelend, we hebben goede ideeën.”

 

We hoopten dat de gemeente met oplossingen zou komen
Liesbeth van Erp, secretaris bewonersorganisatie BinckhorstBewoners

 

De bewonersvereniging stuurt al ruim een jaar voorstellen naar de gemeente op, vertelt Van Erp. Pas na een recente brandbrief kwam er actie: op 12 mei vond een gesprek plaats met wethouders Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) en Robert van Asten (D66, volkshuisvesting). “We waren blij met de uitnodiging. We hoopten dat de gemeente met oplossingen zou komen, maar die zijn er nog niet. Er komt nog een volgend gesprek, dat hopelijk wel concrete maatregelen oplevert.”

In een gezamenlijke reactie stellen de wethouders Kapteijns en Van Asten dat zij nu kijken naar tijdelijke oplossingen voor de verkeerssituatie. ‘Zo wordt onderzocht of er gemeentelijke grond beschikbaar is die tijdelijk ingericht kan worden als parkeerplek.’ Ook verkent de gemeente een pilot waarbij bedrijven hun eigen terrein kunnen openstellen voor parkeerders. Over het openbaar vervoer overlegt de gemeente met de HTM over mogelijkheden om dit uit te breiden. Verder is het streven dat bus 26 ‘voor het einde van dit jaar weer volgens dienstregeling door het gebied rijdt’. Met beleggers en Q-Park wil de gemeente het gesprek aangaan over de commerciële tarieven en er is met projectontwikkelaars al contact geweest over de parkeerplaatsen.

Realistische zorgen

Wethouders Kapteijns en Van Asten: "De gemeente is blij om constructief in gesprek te zijn met bewoners over dit onderwerp. Deze mensen hebben realistische zorgen. We willen graag samen met hen kijken hoe we die zorgen kunnen wegnemen. Dat gaan we in meerdere gesprekken met elkaar en met de partijen in het gebied doen. De Binckhorst wordt een unieke Haagse wijk, waar het heel prettig wonen is. Daarbij hoort wel dat het ook voor de eerste bewoners zo voelt. Daar werken we als gemeente hard aan."

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.  

Standaardportret
Bekijk meer van