Avontuur Omar Munie aan Noordeinde voorbij

Tassenontwerper Omar Munie verlaat zijn winkelpand aan het Noordeinde. Hij kan de huur niet meer betalen.

Door

Omar Munie zet zijn activiteiten voort in een net geopende nieuwe winkel in The Mall of The Netherlands in Leidschendam. Het vertrek uit het pand De Rijnstroom is het gevolg van een conflict met de eigenaar, de Haagse zakenman en belegger Jeroen de Wilde. Het laatste bedrijf daarvan speelde zich dinsdag af in de Haagse rechtbank.

De Wilde eiste dat Munie zijn biezen zou pakken, want hij heeft de afgelopen jaren nauwelijks huur betaald. De huurschuld zou zijn opgelopen tot ruim vier ton. Maar Munie ontkende dat. Uiteindelijk rolde er een schikking uit: Munie vertrekt per 1 september en hoeft De Wilde niets meer te betalen. Andersom ook niet, want de tassenontwerper had ook nog een eigen claim op tafel liggen. Hij had 150.000 euro willen hebben voor investeringen die hij in het pand zou hebben gedaan. Munie betoogde ook dat De Wilde het pand niet goed zou hebben onderhouden. Er waren lekkages en ooit zou er een dode duif in de winkel zijn gevallen.

De Wilde toonde zich na afloop van de zitting uiterst teleurgesteld in Munie. “Ik heb hem geholpen. Maar hij is onbetrouwbaar. Hij verzint verhaaltjes. Dat over die duif is exemplarisch en is tekenend voor deze figuur. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt.” In reactie daarop zegt Munie dat het tussen hem en De Wilde ‘niet werkte’. “Ik heb het moeilijk gehad door de coronamaatregelen. De Wilde wilde daar geen rekening mee houden.”

Onduidelijk

In de rechtszaal bleef onduidelijk wat er ooit precies tussen De Wilde en Munie over de huursom is afgesproken. Volgens De Wilde diende Munie 6000 euro per maand aan huur te betalen. Munie hield vol dat hij slechts een percentage van de omzet verschuldigd was. Die omzet was het afgelopen jaar gering. De mannen beschuldigden elkaar van het vertellen van ‘leugens’.

 

Mijn droom is een klokkenmuseum te vestigen aan het Noordeinde 64. Ik heb daarover contact met de Stichting Haegsche Tijd.
Jeroen de Wilde

 

Voor beiden was het een pijnlijke zitting. Ooit waren Munie en De Wilde min of meer zakenpartners. Munie kreeg in 2018 de kans om via een transactie met rijk en gemeente De Rijnstroom zeer voordelig in handen te krijgen. Maar een belastingschuld dreigde roet in het eten te gooien. De Wilde, die zoals velen gecharmeerd was van Munie en zijn projecten, betaalde de schuld. Munie verkocht bovendien het pand meteen aan hem door. Maar toen hij al snel geen huur meer betaalde, verslechterde de relatie.

Scherpe kritiek op Omar Munie

Op de achtergrond spelen nog tal van andere zaken. Voormalige werknemers beschuldigen Munie van het niet nakomen van contracten. Daarover zijn rechtszaken gevoerd die de tassenontwerper heeft verloren. Deze kwestie leidde ertoe dat de gemeenteraad wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, sociale zaken) dwong de samenwerking met Munie ten aanzien van werkervaringstrajecten te verbreken.

Zowel in de Tweede Kamer als in de gemeenteraad is bovendien scherpe kritiek geuit op de ‘Munie-deal’, de voordelige verkoop van Noordeinde 64. Uiteindelijk zag staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Binnenlandse Zaken) zich gedwongen een onderzoek te laten instellen door de Auditdienst van het rijk. Daar kwam in december van het vorige jaar uit dat er geen onrechtmatigheden zijn voorgevallen. Tegelijk wordt voortaan afgezien van dit soort ‘onderhandse verkoop’ van rijksbezit aan gemeenten. Ook is duidelijk dat het uitgangspunt dat voormalig rijkseigendom ‘een optimale herbestemming in de publieke sfeer’ moet krijgen hier niet echt uit de verf is gekomen.

Klokkenmuseum

Jeroen de Wilde zegt na te denken over een passende bestemming van het vlak bij het paleis gelegen Noordeinde 64. “Mijn droom is er een klokkenmuseum te vestigen. Ik heb daarover contact met de Stichting Haegsche Tijd. Maar eerst moet de financiering rondkomen.” Een deel van de klokkencollectie van de Haegsche Tijd is opgeslagen in de kelder van De Rijnstroom.

Dit artikel uit de krant van 3 juni 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van