Armeens gezin van Haags kerkasiel Bethel mag blijven

De uitgeprocedeerde Armeense familie Tamrazyan, die eerder langdurig onderdak vond in het Haagse kerk- en buurthuis Bethel, heeft een verblijfsvergunning gekregen.

Door

Dat heeft de Protestantse Kerk Den Haag dinsdag (26 maart) bekendgemaakt. De vergunning geldt voor het hele gezin van het kerkasiel: vader, moeder, twee dochters en een zoon. De oudste dochter, Hayarpi, zegt de verlening van de vergunning als ‘een wonder’ te beschouwen en legt direct een verband met het christelijke geloof. “Houd vol, houd vol, Hij laat niet los,” is haar boodschap.

Hayarpi publiceert dichtbundel

Hayarpi trad gedurende de asielperiode op als woordvoerder. Zij plaatste vele religieus geïnspireerde gedichten op internet. Vorig week kwam de dichtbundel ‘Aards Verdriet & Hemelse Vreugde’ van haar hand uit. In haar nieuwste gedicht schrijft de Armeense onder meer: ‘Het is wonderlijk / Hoe U alles deed / Via honderden mensen / Via honderden harten’. De opbrengst van de bundel is bestemd voor een fonds dat asielzoekers die een beroep willen doen op het Kinderpardon te helpen. Het indienen van een aanvraag kost 164 euro per persoon. Het fonds wordt beheerd door organisatie INLIA (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers) en STEK (Stichting voor Stad en Kerk).

Een kerkasiel van drie maanden

Het Haagse kerkasiel was een van de factoren die leidden tot nieuwe politieke afspraken over het kinderpardon. Hierbij speelde een grote rol dat de Protestantse Kerk Nederland (PKN) zich van het begin af aan vierkant heeft opgesteld achter de actie, die in feite een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid was. Ook regeringspartij ChristenUnie steunde het kerkasiel. Uiteindelijk is in het sobere kerkhuis aan de Thomas Schwenckestraat in het Valkenboskwartier een kerkdienst gehouden die drie maanden onafgebroken heeft voortgeduurd.

Hayarpi Tamrazyan tijdens de kerstviering in het kerkhuis Bethel.

Predikanten en ook een aantal priesters uit het hele land zijn in de periode voorgegaan in gebed. De kerkdienst, die een blokkade vormde tegen een eventuele inval van de vreemdelingenpolitie, trok internationaal de aandacht. Aanvankelijk wilde het kabinet niet toegeven. Maar uiteindelijk werd de druk zo groot, dat ook regeringspartij CDA eind januari overstag ging en het besluit viel het Kinderpardon uit te breiden. Naar verwachting mogen er nu 630 kinderen blijven.

De dichtbundel ‘Aards Verdriet & Hemelse Vreugde’ van Hayarpi Tamrazyan is te bestellen via www.ichtusboekhandel.nl

Standaardportret
Bekijk meer van