Amerikaanse universiteit opent instituut in Den Haag

De Universiteit van Californië (UCLA) heeft een instituut voor internationaal recht geopend in Den Haag. Promise Europe biedt stages aan bij de internationale gerechtshoven.

Door

Dat heeft de UCLA afgelopen week bekendgemaakt. Voorlopig is het instituut Promise Europe, zoals het heet, gevestigd bij het Tobias Asser Instituut in de wijk Zorgvliet. ‘Nu meer dan ooit moeten we het gezag van het internationale recht laten gelden om burgers te beschermen en onrecht te bestrijden. We verdubbelen onze inzet om juristen te trainen en oplossingen te bedenken voor mensenrechten-crises in de wereld,’ aldus een verklaring van de net benoemde directeur van Promise Europe, de juriste en oud-actievoerster Kate Mackintosh.

Het Tobias Asser Instituut aan de Rutger Jan Schimmelpennincklaan in Zorgvliet. | Foto: HGA

Mackintosh zette vijf jaar geleden aan de UCLA het Promise Center for Human Rights en Experiental Education op. De hoofdmoot van de opleidingen bestaat uit stages bij tribunalen en gerechtshoven. Volgens de UCLA is Den Haag, internationale stad van vrede en recht, de plek bij uitstek om uit te breiden. De stad is de zetel van het Internationaal Gerechtshof (Vredespaleis) en het Internationaal Strafhof (ICC) en huisvest ook geregeld tribunalen. De universiteit claimt dat Promise een ‘leidend instituut’ is op het gebied van internationaal recht en dat die rol met de Haagse vestiging zal worden versterkt.

Nu meer dan ooit moeten we het gezag van het internationale recht laten gelden om burgers te beschermen en onrecht te bestrijden
Kate Mackintosh, directeur Promise Europe

Typisch Amerikaans is de rol van een filantroop en geldschieter in het geheel. Het gaat om de arts Eric Esrailian, een Amerikaan van Armeense komaf. Hij produceerde in 2016 de film ‘The Promise’, die gaat over de Armeense genocide, gepleegd door Turkije. Het daarna in Los Angeles opgerichte instituut ontleent zijn naam aan die film. In een toelichting op het Haagse project op de site van de UCLA verwijst hij naar de recente inname van de Armeense enclave Nagorno Karabach. ‘Dit instituut is nu meer dan ooit nodig. Promise Europe zal het succes van het moederinstituut uitbouwen. UCLA- studenten krijgen nu nog meer unieke kansen om ervaring op te doen’. UCLA werkt in Den Haag samen met de Universiteit van Amsterdam, waar het Tobias Asser Instituut deel van uitmaakt.

Het auditorium van UCLA in Los Angeles, dat enigszins is geïnspireerd op de basiliek van Sant’ Ambrogio in Milaan. | Foto: UCLA 

De in 1927 opgerichte University of California, Los Angeles (UCLA) behoort tot de topuniversiteiten in de Verenigde Staten. De hoofdgebouwen liggen in een parkachtige aanleg in het stadsdeel Westwood en zijn opgetrokken in neo-romaanse stijl. Er zijn onder meer faculteiten rechten, literatuur en medicijnen. Bekende Hollywood-sterren hebben er gestudeerd zoals regisseur Francis Ford Coppola en acteur James Dean. Tot de alumni behoort ook Jim Morrison, de legendarische zanger van de band the Doors.

Met de komst van Promise Europe groeit Den Haag verder als universiteitsstad. De Universiteit Leiden is hier al sinds 1999 gevestigd met de Campus Den Haag, die intussen zevenduizend studenten telt. Voor de campus, die al verschillende gebouw heeft, wordt nu het voormalige V&D-complex (Spui) verbouwd. Hier krijgt ook de TU Delft een vestiging. Al langer is in de stad het Institute of Social Studies gevestigd, dat sinds 2009 deel uitmaakt van de Erasmus Universiteit.

 

Standaardportret
Bekijk meer van