Alexander Münninghoff (76) overleden

Journalist en schrijver drs. Alexander Münninghoff (Poznan, Polen, 1944) is dinsdagochtend 28 april na een lang ziekbed thuis overleden. Münninghoff schreef ook voor deze krant.

Door

Zijn journalistieke carrière begon als freelancer bij de Haagse Post, maar het grootste deel van zijn loopbaan (1974-2009) was hij in dienst bij de Haagsche Courant (HC), waarvoor hij als reizend redacteur en als correspondent in Moskou (1986-1991) werkte. In 2009 ging hij met pensioen. Tussendoor was Alexander Münninghoff nog een jaar (1978-1979) verslaggever bij het NOS Journaal. Tijdens zijn jaren voor de HC maakte hij reportages uit tal van oorlogsgebieden: Libanon, Cambodja, Iran, Irak, El Salvador, de Sahara, de Filipijnen en voormalig Joegoslavië.

In 1983 kreeg hij de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor een serie verhalen over Turkije. Een hoogtepunt in zijn loopbaan als journalist was zijn wereldprimeur over de eenzijdige terugtrekking door de Sovjet-Unie van alle troepen en alle SS20-raketten uit Europa (1988).

Boeken van Alexander Münninghoff

Münninghoff schreef een groot aantal boeken, onder meer biografieën over de schakers Max Euwe en Hein Donner, maar bereikte pas het grote publiek toen hij in 2014 zijn bestseller ‘De Stamhouder’ schreef, waarin hij zijn kleurrijke familiegeschiedenis vastlegde. Voor dit boek ontving hij de Libris Geschiedenis Prijs 2015 en de Littéraire Witte Prijs 2016.

Alexander Münninghoff, die een vrouw en drie kinderen achterlaat, wordt zaterdag in kleine kring begraven.

Zie ook de necrologie in de papieren krant van donderdag 30 april.

Standaardportret
Bekijk meer van