Aletta Jacobs krijgt standbeeld bij Hofvijver

Voorvechter van vrouwenrechten Aletta Jacobs krijgt een standbeeld bij de Hofvijver. Dit heeft burgemeester Pauline Krikke bekendgemaakt. Het eerbetoon aan Jacobs is de uitkomst van een initiatiefvoorstel van de Haagse PvdA.

Door

Vier vrouwelijke fractieleden braken vorig jaar een lans voor de komst van een standbeeld van een vrouw in het Haagse centrum. Via hun initiatief kon het publiek kandidaten nomineren. Uiteindelijk legden Haagse heldinnen als Betje Wolff en Aagje Deken het af tegen de moeder van het Nederlands feminisme, Aletta Jacobs (1854-1929). Haar standbeeld komt op een gepast moment. Het is in 2019 is honderd jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen in Nederland.

‘Ik voel me schatplichtig aan Aletta Jacobs. En ook aan de vele vrouwen na haar die streden voor de positie van vrouwen,’ zegt Krikke in een persbericht. ‘Als zij niet, tegen de tijdgeest in, de barricaden ervoor waren opgegaan, had ik nu geen burgemeester van Den Haag kunnen zijn.’

Jacobs tussen Haagse Jantje en Willem II

Jacobs was voorzitter van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Zij organiseerde in 1915 een internationaal vrouwencongres in Den Haag. Ook was ze de eerste Nederlandse vrouw die een universitaire studie voltooide (geneeskunde). Daarmee werd ze ’s lands eerste vrouwelijk arts.

Waar het standbeeld precies komt te staan is nog niet bekend. Rondom de Hofvijver moet Jacobs een plekje vinden tussen Johan van Oldenbarnevelt, Haags Jantje en Koning Willem II. Voor het gedenkmonument maakt de gemeente 150.000 euro vrij.

Standaardportret
Bekijk meer van