Activisten belagen Meisje met de parel

Klimaatactivisten hebben het ‘Meisje met de parel’ van Vermeer op de korrel genomen. Het wereldberoemde doek bleef onbeschadigd.

Door

Drie mannen drongen donderdagmiddag het museum aan de Hofvijver binnen. Eén poogde zijn hoofd vast te plakken aan de glasplaat die het ‘Meisje met de parel’ beschermt. Een tweede activist plakte zijn hand vast aan de wand ernaast en gooide een rode vloeistof over de eerste. De politie heeft de drie aangehouden voor ‘openlijke geweldpleging tegen goederen’.

In een persbericht maakte het museum al snel bekend dat schilderij onbeschadigd is: ‘De staat van het schilderij is door onze restauratoren onderzocht. Gelukkig is het beglaasde meesterwerk niet beschadigd.’ Het museum wijst de actie scherp af. ‘Kunst is weerloos, en het proberen te beschadigen ten behoeve van welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af.’ De Vermeerzaal, waar het Meisje hangt, is voor onderzoek en reiniging gesloten.

Net als in Londen

Op sociale media zijn beelden van de aanval op het schilderij te zien. Daarop is te horen hoe het publiek zeer afwijzend reageert op de actie. “Shame on you,” zegt een vrouw. De activisten dragen t-shirts van de Britse actiegroep Just Stop Oil. De actie vertoont overeenkomsten met aanvallen op andere beroemde kunstwerken, zoals op de ‘Zonnebloemen’ van Van Gogh in de National Gallery in Londen. Museumdirecteur Martine Gosselink geeft verder geen commentaar. ‘Wij houden het bij dit statement, omdat wij deze actie niet willen honoreren met extra publiciteit,’ aldus het persbericht.

[Tekst gaat verder onder video.]

Ook staatssecretaris Gunay Uslu (media en cultuur) keurt de actie af. Demonstreren is een groot goed, ‘maar alsjeblieft: laat ons gezamenlijk erfgoed met rust,’ zei zij donderdagmiddag. Het ‘aanvallen van weerloze kunstwerken’ is volgens haar niet de juiste vorm van protest.

Meisje met de parel

Het ‘Meisje met de parel’ (ca. 1665-1667) is sinds de tournee die het in 2014 maakte het beroemdste schilderij ter wereld uit de Hollandse Gouden Eeuw. Het werd in 1881 door een kunstkenner ontdekt op een veiling in Den Haag en voor twee gulden en dertig cent verworven. De man liet het kunstwerk na aan het Mauritshuis, waar het sinds 1902 hangt. Volgend jaar verhuist het schilderij voor enige maanden naar het Rijksmuseum voor de grote Vermeer-tentoonstelling (10 februari t/m 4 juni 2023).

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van