Actie tegen bouwplan in laatste stukje Joodse buurt

Het plan voor nieuwbouw en renovatie van de hoek Spui/Gedempte Gracht mag geen doorgang vinden. Dat vindt SOS Den Haag. De Stichting Levi Lassen ziet dat anders.

Door

Volgens de stichting SOS Den Haag is het plan voor renovatie en sloop van dit laatste authentieke stukje van de oude Joodse buurt te ingrijpend. Bovendien is eerder vastgesteld dat de te slopen huisjes aan de Gedempte Gracht ‘monumentwaardig’ zijn.

“Wij gaan in beroep bij de bestuursrechter tegen dit sloop- en nieuwbouwplan dat slecht gelukte en te hoge retrohuizen terugplaatst op een enorme bedrijfsruimte,” zegt Guust Baartmans van SOS Den Haag. “Bovendien hebben we gevraagd de sloopvergunning te schorsen, zodat er geen onherroepelijke dingen gebeuren.”

Herstel van de Spuiwand

De voorgeschiedenis van het bouwplan, dat al jaren in procedure is, is ingewikkeld. De bewuste hoek, recht tegenover het stadhuis, is eigendom van de Stichting Levi Lassen, ooit de stichter van de Markthof en vernoemd naar de Joodse zakenman Jacques Levi Lassen. De stichting stelt jaarlijks twee miljoen euro beschikbaar voor goede doelen.

Lassen wil er al jaren renoveren en ook slopen. In 2016 heeft de gemeente daartoe uitgangspunten opgesteld met als strekking: herstel van de Spuiwand en vervanging van de huisjes aan de Gedempte Gracht. Volgens SOS Den Haag heeft Levi Lassen bewust gekozen voor powerplay door panden te laten vervallen en bouwhekken te plaatsen. Dat is ‘visuele retoriek’, vindt SOS Den Haag, om druk uit te oefenen op raad en omwonenden.

Oude Joodse buurt

Directeur Marco Bierman van Levi Lassen zegt pijnlijk getroffen te zijn door deze kritiek. “Wij zijn al acht jaar bezig om van deze plek iets te maken. We zetten ondanks alle tegenwerking door omdat wij een band hebben met deze plek, ja met de oude Joodse buurt. De mooiste panden, die aan het Spui, worden gerestaureerd.”

“Gewaardeerde ondernemingen zoals Café Spui komen terug. Om de hoek, op de Gedempte Gracht, is de situatie anders. Met de bestaande panden kun je heel weinig. Maar we bouwen daar historiserende gevels terug. De sfeer blijft behouden. Ook hier komen vertrouwde zaken als Fat Kee en lunchroom Otten terug.”

Langdurige vertraging

Bierman voelt zich gesterkt door de gemeenteraad, die vorige week in overgrote meerderheid akkoord ging met het verlenen van de omgevingsvergunning. Maar als SOS Den Haag zijn zin krijgt en het komt tot een schorsing en een verdere juridische procedure, kan opnieuw langdurige vertraging ontstaan.

Bierman: “Wij hebben goede hoop dat de rechter in ons voordeel beslist. Zo niet, ja dan vraag ik me echt af of we hier nog verder kunnen gaan. Dit plan heeft ons al heel veel geld gekost.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van