Aangepaste herdenking Slag om Ypenburg

De Slag om Ypenburg wordt dit jaar op 10 mei weer herdacht, maar wel met een aangepast programma.

Door

Maandag 10 mei is er om 11.00 uur een herdenking bij het monument van de Grenadiers en Jagers aan het Böttgerwater (Ypenburg). Deze herdenking is openbaar. ‘Met in achtneming van de coronaregels – mondkapje en 1,5 m afstand – is deze herdenking voor bezoekers toegankelijk,’ meldt de organisatie.

’s Middags is er een besloten herdenking bij het voormalige luchthavengebouw aan het ILSY-plantsoen, bij het monument ‘Overvallen niet verslagen’. Het terrein is afgesloten. Er is wel vanaf 14.00 uur een livestream.

Luchtlandingen Ypenburg

Beide herdenkingen eren de Nederlandse militairen die op 10 mei 1940 de eerste klappen opvingen. In de vroege ochtend begonnen de Duitse luchtlandingen rond Den Haag. Duitse parachutisten veroverden kortstondig de vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg.

Een Duits transporttoestel na een noodlanding op Rijksweg 13. | Foto Nationaal Archief

De eerste twee velden werden nog de dezelfde dag heroverd, waarbij de in Den Haag gelegerde Grenadiers en Jagers een grote rol speelden. Veel Duitse vliegtuigen werden uitgeschakeld en vele honderden Duitse militairen krijgsgevangen gemaakt. De Nederlandse krijgsmacht won de ‘Slag om de Residentie’, maar moest een paar dagen later, na het bombardement op Rotterdam, alsnog capituleren.

Herdenking Irenebrigade

Een andere militaire herdenking gaat niet door, die van de bevrijding van Den Haag op 8 mei 1945 door de Prinses Irene Brigade.

Intocht van de Prinses Irene Brigade op 8 mei 1945.

Normaal gesproken zou die zich met enig ceremonieel voltrekken bij een plaquette op een van de muren van de Grote of St. Jacobskerk. Maar in verband met de coronamaatregelen en de zaterdagse drukte op deze centraal gelegen plek, is besloten deze herdenking niet door te laten gaan.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van