3,5 jaar cel voor frauderende ambtenaar bij gemeente Den Haag
Een voormalig ambtenaar die de gemeente Den Haag oplichtte voor bijna 1,8 miljoen euro is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. De twee vrienden die hem daarbij hielpen, moeten 22 en 16 maanden zitten.
De drie mannen drukten tussen 2013 en 2019 ruim 1,7 miljoen euro achterover. Dat deden ze met valse facturen voor nooit uitgevoerd werk aan straten en riolering in de stad. De 53-jarige Revelino A, die werkte als financieel controleur bij de gemeentelijke Dienst Stadsbeheer, zorgde voor uitbetaling. ‘Hij heeft het vertrouwen dat de maatschappij in de integriteit van ambtenaren stelt geschaad, terwijl dit vertrouwen van wezenlijk belang is voor het goed functioneren van de overheid,’ oordeelt de rechtbank. De ontslagen ambtenaar krijgt een celstraf van 42 maanden voor de ‘bijzonder vergaande, grootschalige en langdurige oplichtingspraktijk’.
Grote sommen geld
De reparatie- en bouwbedrijven die de valse facturen indienden, stonden op naam van een 60-jarige Hagenaar en een 59-jarige ondernemer uit Zoetermeer. Zij zijn veroordeeld tot respectievelijk 22 en 16 maanden gevangenisstraf. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie, behalve voor de vrouw van A. Tegen haar was een taakstraf geëist voor witwassen, maar de rechter sprak de Haagse vrij omdat niet is bewezen dat zij wist van de criminele herkomst van de grote sommen geld op hun gezamenlijke rekening. In 2020 werd het echtpaar al veroordeeld tot terugbetaling van het verduisterde geld.
Een aanzienlijke hoeveelheid gemeenschapsgeld kon door het handelen van de verdachten niet gebruikt worden voor publieke doeleinden
De grootschalige fraude kwam aan het licht nadat een andere ambtenaar in 2019 een factuur van 72.585 euro van een onbekend adviesbureau wantrouwde. Vervolgens werden 58 verdachte facturen ontdekt bij intern onderzoek en later door bedrijfsrecherchebureau Hoffmann. Politieonderzoek heeft inmiddels aangetoond dat in totaal 88 facturen ter waarde van bijna 1,8 miljoen euro door de gemeente zijn betaald voor werkzaamheden die helemaal niet hebben plaatsgevonden, zoals graafwerkzaamheden, het leggen van kabels en leidingen en onderhoud van voertuigen en parkeerplaatsen.
‘Een aanzienlijke hoeveelheid gemeenschapsgeld kon door het handelen van de verdachten niet gebruikt worden voor publieke doeleinden, maar belandde in de eigen zakken van de verdachten,’ concludeert de rechter. Dat het gehele bedrag ooit terugkomt bij de gemeente, is onwaarschijnlijk.