Onrustige jaarwisseling met geweld en autobranden
De jaarwisseling is in Den Haag met 52 autobranden en 41 arrestaties onrustig verlopen. De gemeente noemt de situatie ‘redelijk beheersbaar’.
De brandweer rukte tijdens de jaarwisseling 241 keer uit voor het blussen van grote branden, waaronder autobranden en containerbranden. Ambulances zijn 199 keer uitgereden. De politie registreerde 103 incidenten. De ME moest rond het Paul Krugerplein enkele keren in actie komen en ook in de Stuwstraat (Molenwijk) ging het mis. Hier maar ook elders werd zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Uiteindelijk werden 41 arrestaties verricht; dat is een vijfde van het landelijke totaal (voorlopige cijfers).
Burgemeester Jan van Zanen bedankte op Nieuwjaarsdag ‘alle politieagenten, handhavers, brandweermensen en ambulancepersoneel, de vrijwilligers, buurtpreventieteams en buurtmoeders- en vaders’ en wees verder op het ‘geweld tegen hulpverleners waaronder het gooien met stenen en zwaar vuurwerk’. “Geweld tegen hulpverleners is volstrekt onacceptabel, zij moeten hun werk altijd ongehinderd kunnen uitvoeren.”
In de ziekenhuizen was het redelijk druk. Het Haga (Leyenburg) meldt twaalf vuurwerkgewonden. In het HMC kwamen zeven personen met oogletsel binnen.
Vreugdevuren eerder
In afstemming met politie, brandweer en Openbaar Ministerie besloot Van Zanen de vreugdevuren van Scheveningen, Duindorp en Laak een dag eerder dan gepland, op 30 december, te laten ontsteken. Er was harde wind voorspeld, maar dat bleek uiteindelijk mee te vallen. Wegens die verwachting, die woensdag wel uitkwam, werd de Nieuwjaarsduik op Scheveningen afgelast. “Ik baal er behoorlijk van,” aldus Van Zanen, die van plan was geweest zelf mee te duiken. Het ‘Haagse Aftelmoment’ met een lasershow bij de Hofvijver ging wel door.
Discussie vuurwerkverbod
Eind 2022 gaf Van Zanen al aan dat hij voor een landelijk vuurwerkverbod is en niet voor lokale maatregelen. Volgens hem is het anders niet mogelijk effectief te handhaven. Maar omdat de gemeenteraad dat wilde, kwamen er verboden in zes wijken en een groot aantal vuurwerkvrije zones. Vorig jaar bleek al dat dit nauwelijks werkt: er werd net als dit jaar volop legaal en illegaal vuurwerk afgestoken. De recent afgekondigde zone rond de Tarwekamp in Mariahoeve is volgens de gemeente wel redelijk gerespecteerd.
De komende periode wordt de jaarwisseling uitgebreider geëvalueerd, ook landelijk. Dan zal opnieuw de discussie over een landelijk vuurwerkverbod oplaaien. De Nationale Politie is voorstander, evenals medici en vele burgemeesters, onder wie dus Van Zanen. Deze jaarwisseling sprak de net aangetreden burgemeester van Rotterdam, Carola Schouten, zich uit voor een landelijk verbod.