Socialisten kiezen activistische toon

Verkiezingsprogramma SP

Door

Door Mieke van Dixhoorn

‘Lokale bestuurders hebben veel weg van gelikte reclamemannen. Den Haag als een pretpark dat wanhopig aast op expats en succesvolle hoogopgeleiden.’ De SP schuwt de harde, activistische toon niet bij de inleiding van haar verkiezingsprogramma. In plaats van jaloers te kijken naar wereldsteden als New York moet het stadsbestuur volgens de Socialistische Partij doen waarvoor het is opgericht: zorgen voor banen, woningen en zorg. Die drie traditionele SP-onderwerpen waarvoor de partij met name landelijk al vaak op de barricades klom, vormen het zwaartepunt van het verkiezingsprogramma ‘Met elkaar, voor elkaar’ dat deze week naar buiten kwam.

De essentie van de boodschap is: de ‘gewone’ Hagenaar moet iets gaan merken van het economisch herstel. Dat betekent minder geld naar ‘prestigeprojecten’ zoals The Hague Security Delta en investeren in zaken als armoedebestrijding, werk en inkomen. Subsidies voor Citymarketing gaan uit de boeken en de toeristenbelasting stijgt met 20 procent.

Minimumtarieven

Nu de gemeente verantwoordelijk is voor de inkoop van zorg, wil de partij van de nieuwe lijsttrekker Hanne Drost dat er minimumtarieven gaan gelden om faillissementen te voorkomen. Thuiszorgmedewerkers moeten in loondienst komen en indicaties moeten worden gesteld door ‘ervaren beroepskrachten’ zoals wijkverpleegkundigen. Een extra eis is dat de gemeente geen zorg koopt van organisaties waarvan de bestuurders meer verdienen dan een wethouder.

Om ervoor te zorgen dat er een realistisch tarief wordt betaald voor thuiszorg, wil de SP 8 miljoen euro per jaar uittrekken. Daarnaast wil de partij zelfs onderzoeken of thuiszorg georganiseerd kan worden als gemeentelijke dienst.

De SP trekt ook 25 miljoen uit om de bouw van betaalbare woningen een impuls te geven. Nieuwbouw in de stad moet voor minstens 35 procent bestaan uit sociale huur en ook voor middeldure huurwoningen moet een percentage worden afgesproken.
Het verkiezingsprogramma zal voor stemmers herkenbaar zijn. Er is ook veel aandacht voor veiligheid, integratie en duurzame energie. Maar de SP moet het in Den Haag doen met allemaal nieuwe gezichten, dus is het de vraag of de huidige twee zetels kunnen worden behouden.

Dertien afdelingen door het hele land zijn door het nationale partijbestuur teruggeroepen en mogen niet meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen (21 maart 2018), omdat de lokale afdeling niet sterk genoeg is. Ook in Den Haag houdt het niet over. Maar Drost werkt, net als de voormalige fractievoorzitter Bart van Kent, voor de landelijke fractie. Ze zal dus genoeg steun kunnen laten invliegen.

10 punten uit het SP-programma

  1. Schoolzwemmen komt overal terug.
  2. 35 procent van de nieuwbouwwoningen moet sociale huur zijn.
  3. In elke wijk een buurtzorgcentrum.
  4. Iedereen heeft een bus- of tramhalte op loopafstand.
  5. Werken voor een bijstandsuitkering betekent ten minste minimumloon.
  6. Geen subsidies aan multinationals die een evenement willen organiseren in de stad.
  7. Alle inwoners van Den Haag kunnen één keer gratis naar het Gemeentemuseum en het Residentie Orkest (2 miljoen euro).
  8. Inburgeringscursussen en huiswerkbegeleiding vinden niet plaats in religieuze gebouwen.
  9. De Gedempte Burgwal en de Gedempte Gracht worden autoluw en worden ingericht als fietsstraat voor de Grote Marktstraat.
  10. De gemeente grijpt iedere kans om ervoor te zorgen dat ADO weer in Haagse handen komt.

SP-lijsttrekker Hanne Drost (links achter het spandoek) tijdens een manifestatie voor het Nationaal Zorgfonds. | Foto: PR

Wilt u meer lezen over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van