Op campagne met de VVD: ‘Rutte heeft in het echt een veel warmere uitstraling’

Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat in de serie ‘Den Haag Stemt’ mee op pad. Aflevering 9: op de Loosduinse markt met VVD-vrijwilliger Mark Rutte.

Door

Talloze mensen drommen samen op het Loosduinse Hoofdplein met hun mobieltje in de hand voor een selfie met premier Mark Rutte (VVD). Hij is naar dit stadsdeel afgereisd om de lokale VVD-fractie te helpen met campagne voeren. Lokale partijen roepen dat het makkelijk scoren is om het landelijke kopstuk te laten invliegen. Rutte haalt zijn schouders op. “Kritiek is er altijd. Dat hoort bij mijn vak. Ik kan toch moeilijk de hele dag binnen blijven zitten?”

Groep de Mos – erg thuis in Loosduinen – grijpt de gelegenheid aan om gelijktijdig te flyeren. Een soort guerrilla-actie van de partij. Toch gaat lijsttrekker Richard de Mos een selfie met de minister-president niet uit de weg. En ook een HSP’er wil graag op de kiek met Rutte. Het maakt de liberaal niets uit. “Leuk toch? En zeker als het kinderen zijn die een selfie willen. Daar neem ik altijd de tijd voor.” Als Hagenaar weet hij als geen ander wat er in zijn stad speelt. “Veiligheid en de verhuftering van het verkeer zijn zaken die beter kunnen in Den Haag,” zegt Rutte.

De mensen op de Haagse VVD -lijst kent hij allemaal bij voornaam. Raadslid Chris van der Helm en kandidaat-raadslid Ramon Meesters wonen in Loosduinen en zijn blij dat de premier juist in hun wijk zijn gezicht laat zien. De spotlights even op het vaak vergeten Loosduinen richten is broodnodig. “Veel gaat goed,” zegt Van der Helm. “Maar de straten en het groen moeten echt nodig worden aangepakt.” Daar sluiten de bewoners van zorgcentrum Houthaghe, de volgende stop van de VVD -verkiezingskaravaan, zich bij aan. Met een rollator over de straat lopen waarvan de tegels door boomwortels omhoog worden gedrukt, is geen pretje, roepen er meerderen.

‘Filmster’ van de VVD

Ook in Houthaghe wordt Rutte als een filmster onthaald. Het selfiegeweld houdt aan. Voor Eric Schulp en zijn moeder neemt de minister-president uitgebreid de tijd. “Hij heeft in het echt een veel warmere uitstraling dan op televisie. Dat verrast me een beetje,” zegt Schulp, die geen trouwe VVD -stemmer is. “Hij speelt graag piano, vertelde Rutte. Waarom staat cultuur dan niet hoger in het vaandel bij de partij?”, vraagt de cultuurcoach bij Cultuurschakel zich af. “Wel vond ik hem erg amicaal en vertelde hij veel persoonlijke dingen. Bijvoorbeeld dat zijn moeder ook in een verzorgingstehuis zit.”

 

Rutte speelt graag piano. Waarom staat cultuur dan niet hoger in het vaandel bij de partij?
Geen trouwe VVD-stemmer

 

Kandidaat-raadslid en nummer twee op de VVD-lijst Judith Oudshoorn, Ramon Meesters (16), Ayse Yilmaz (6) en Chris van der Helm (7) drinken ook een bak koffie met de senioren. “Deze doelgroep loopt niet op straat, dus die spreek je veel minder,” zegt Oudshoorn, die zelf ook in de zorg werkt. “En dus komen wij naar hen toe.”

 

Nazima Ramdin, de nummer twaalf, zou in eerste instantie ook meegaan naar Houthaghe, maar hoefde niet meer naar het zorgcentrum. Zij vermoedt dat dit een bewuste strategie is geweest. “Kennelijk zijn ze te bang dat ik te veel voorkeurstemmen krijg.” Ramdin zet alles op alles voor een plek in de gemeenteraad. “Dit weekend organiseer ik het NR RED Carpet Gala in het Kurhaus, waar ook het eerste exemplaar van het boek ‘Powervrouwen’ wordt uitgereikt aan (VVD-)wethouder Boudewijn Revis. Ik ben geportretteerd in het boek naast 23 andere vrouwen.”

Balkon

Ondertussen staat Rutte in Houthaghe op het punt te vertrekken naar zijn volgende afspraak. Een bewoner roept vanaf het balkon: ‘Komt er nog wat extra geld bij voor de zorg?” Rutte roept terug, met een lach: “Dat geld komt er, maar eerst moet er meer personeel bij.” De sfeer is goed tussen de VVD’ers. “Campagne voeren is kicken,” zegt Van der Helm. “Het leuke van de VVD is dat het glas altijd halfvol is en niet halfleeg. Bij deze partij zitten alleen optimisten.”

Standaardportret
Bekijk meer van