Hertenkampen mogen toch blijven, minister maakt uitzondering

De Haagse hertenkampen op de Koekamp en in het Zuiderpark mogen blijven bestaan. Minister Piet Adema (ChristenUnie, Natuur) heeft dit dinsdag besloten.

Door

Eerder dit jaar leek het einde in zicht voor de 252 hertenkampen die Nederland telt. Op basis van wetenschappelijk advies heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een lijst opgesteld met dieren die zijn toegestaan om te houden als huis- of hobbydier. Damherten en edelherten ontbreken op de lijst. Het zijn schuchtere dieren met een sterke vluchtreactie die veel ruimte nodig hebben, was het oordeel.

Dat stuitte op het nodige onbegrip, ook in Den Haag. Recht tegenover station Den Haag Centraal staat het oudste hertenkamp van het land, een erfenis van de vijftiende-eeuwse landsheer Filips de Goede. De gemeenteraad vroeg het college van B en W in oktober alles op alles te zetten om het kamp voor de stad te behouden, net als zijn evenknie in het Zuiderpark. Ook elders in het land tekenden beheerders van hertenkampen protest aan.

 

Het welzijn van de herten staat voorop
Mark Kras, boswachter

 

Minister Adema geeft gehoor aan hun bezwaren. ‘Zij hebben aandacht gevraagd voor het feit dat hertenkampen in Nederland een lange geschiedenis kennen, op grote schaal voorkomen en een maatschappelijke waarde hebben,’ schrijft hij aan de Tweede Kamer. ‘Dat heeft mij ertoe doen besluiten om, in dit uitzonderlijke geval, te voorzien in een permanente vrijstelling voor houders van damherten (Dama dama) en edelherten (Cervus elaphus).’

Dit betekent dat Staatsbosbeheer, eigenaar van het grote hertenkamp, de populatie op de Koekamp in stand mag houden. Ook het kleinere kamp in het Zuiderpark, eigendom van de gemeente, is verzekerd van voortbestaan. “Daar zijn we blij mee,” zegt boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer. Hij begrijpt de zorgen van dierenwelzijnsorganisaties, die kritisch zijn op de draai van Adema. “Het welzijn van de herten staat voorop. Iedere ochtend kijken we hoe het met ze is. Het gaat al jaren goed. Ons inzicht is dat ze natuurlijk gedrag vertonen.”

Opgetogen

Op sociale media reageren de VVD en Hart voor Den Haag opgetogen. ‘Je had er toch niet aan moeten denken dat ons eeuwenoude hertenkamp aan de Koekamp opgedoekt zou worden? Of onze hertjes het Zuiderpark uit zouden moeten? Fijn dat men toch inkeer gekomen is,’ schrijft raadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag.

De huis- en hobbydierenlijst is bedoeld om het houden, fokken en verhandelen van zoogdieren aan banden te leggen. Nu mogen veel exotische soorten gewoon gehouden worden, ook al zijn ze totaal ongeschikt als huisdier. Een wetenschappelijke commissie heeft per diersoort de balans opgemaakt. Treedt de lijst in werking, dan zijn nog maar dertig soorten toegestaan. Naast honden, katten, knaagdieren en vee zijn dat gedomesticeerde kamelen, lama’s, alpaca’s en waterbuffels.

Een hert in de achtertuin is straks verboden. Adema’s uitzondering geldt alleen voor hertenkampen.

Standaardportret
Bekijk meer van