Brandblusbedrijf is bron van ernstige PFOS-vervuiling in sloot Forepark

Waarschijnlijk is een brandblusbedrijf de bron geweest van de ernstige vervuiling van een sloot op bedrijventerrein Forepark. Een verkeerd aangesloten afvoer lijkt de boosdoener.

Door

Afgelopen zomer sloot het Hoogheemraadschap Delfland de sloot uit voorzorg af. Dat was na een uitzending van Pointer, waarin het tv-programma onthulde dat hier twee jaar eerder de hoogste PFOS-overschrijding van Nederland was gemeten. Het waterschap had dat verzwegen voor omwonenden en de gemeente.

Het nieuws leidde tot de nodige onrust in Leidschenveen. PFOS zijn chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Omwonenden deden aangifte, waarna onder meer het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek begon naar de bron van de verontreiniging.

 

Hun schuld is niet zo zwaarwegend dat ze hiervoor moeten worden vervolgd
OM in brief

 

Die lijkt nu gevonden. Het spoor leidt naar een bedrijf op het Forepark dat brandblussers onderhoudt en brandveiligheidsadvies geeft. Bij een inspectie bleek de afvoer van een spoelbak verkeerd aangesloten te zijn. Blusschuim kwam hierdoor niet terecht in het vuilwaterriool, maar in de hemelwaterafvoer. Naar een tweede bedrijf loopt nog een onderzoek, meldt de gemeente.

Niet vervolgd

Het OM gaat het brandblusbedrijf niet strafrechtelijk vervolgen, blijkt uit een brief die in handen is van Pointer, omdat van kwade opzet geen sprake is. ‘Hoewel de verkeerde aansluiting misschien eerder had kunnen worden ontdekt, is hun schuld daaraan niet zo zwaarwegend dat ze daarvoor (…) moeten worden vervolgd.’ Bovendien kan het OM niet uitsluiten dat ook bedrijven die in het verleden op het Forepark zaten, medeverantwoordelijk zijn voor de vervuiling.

PFOS behoren tot de familie van PFAS, een verzameling synthetische chemicaliën die vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen veel worden verwerkt in de industrie. De stoffen zijn nauwelijks afbreekbaar en kunnen bij hoge concentraties en langdurige blootstelling het immuunsysteem aantasten en kanker veroorzaken.

Aanvankelijk raadde het RIVM omwonenden in Leidschenveen af om te zwemmen in de sloten in hun woonwijk. Ook konden ze maar beter niet met slootwater sproeien. Dat advies is ingetrokken, omdat de sloten in de woonwijk geen gevaar lijken te vormen voor de volksgezondheid. De sloot op het Forepark is daarentegen zo vervuild, dat het waterschap de bodem moet saneren. Mogelijk worden de verantwoordelijke bedrijven aansprakelijk gesteld voor de kosten.

Standaardportret
Bekijk meer van