Zomerexpositie in Atrium: Veelzijdigheid van het strand in beeld

Ervaar deze zomer het Haagse strand in het Atrium van het stadhuis. Een bijzondere tentoonstelling laat de verscheidenheid van het kustgebied zien op opvallende foto’s.

Door

De expositie ‘Strand in de Stad’ in het Atrium toont werk van drie Haagse fotografen: Annette van Soest, Giedo van der Zwan en Sandra Uittenbogaart, met ieder hun eigen kijk op de Haagse kuststrook. Op het terras van restaurant Gember bij het Fotomuseum vertelt Van Soest wat het strand zo aantrekkelijk maakt. “Ik moet bekennen dat ik van ons drieën eigenlijk de outsider ben. Toen ik opgroeide in Limburg was het strand ver te zoeken. Daarna verhuisde ik naar Amsterdam. Pas sinds drie jaar woon ik in Den Haag, vlak bij het strand. Door veel te fotograferen leerde ik de stad, de verschillende buurten én de kust goed kennen. Het strand is een bijzondere plek omdat de hele stad daar samenkomt: Hagenaars en Hagenezen van verschillende komaf, toeristen en dagjesmensen.”

Foto: Annette van Soest

Het strand is daarnaast fotografisch interessant vanwege de veranderlijkheid. “In de winter leeg en verlaten, in de zomer ontzettend druk. Ik kan er ook mijn hart ophalen als het gaat om elementen waarmee ik graag speel: silhouetten en reflecties. Mensen kijken me weleens vreemd aan als ze me bezig zien. Ik snap het wel. Wie staat er nou een halfuur lang op dezelfde plek in een raam te fotograferen? Ik hoop dat mijn foto’s een beetje mysterieus zijn en kijkers er wat langer bij stil blijven staan. Wat zie ik nou eigenlijk? Ze mogen er hun eigen verhaal bij maken.”

Verrassingseffect

De aanpak van Giedo van der Zwan is heel anders. Van Soest: “Giedo zoekt naar bijzondere, opvallende en soms grappige taferelen. Bij zijn verkenning van de hedendaagse Scheveningse badcultuur maakt hij, in tegenstelling tot Sandra en mij, vaak contact met de mensen die hij fotografeert. Daardoor kan hij heel dichtbij komen. Ook maakt hij gebruik van flitslicht. Zo creëert hij een studiolook in de buitenlucht. De kleuren springen eruit.”

Foto: Guido van der Zwan

Sandra Uittenbogaart heeft eveneens haar eigen werkwijze. “Wat ik leuk vind aan Sandra, is dat zij een meester is in het onzichtbaar maken van zichzelf. Haar cameraatje is zo klein dat het in haar zak past. Zij wil niet rondlopen als ‘de fotograaf’, maar wil toerist onder de toerist zijn, of badgast onder de badgast. Haar stijl is niet onder één noemer te vangen. Ze komt dichtbij én registreert vanaf een afstandje.”

 

Ik ga zonder vooropgezet plan en zonder verwachtingen naar buiten.
Annette van Soest (fotograaf)

 

Het verrassingseffect – je weet nooit wat je tegenkomt, iedere dag is weer anders – zorgt ervoor dat de exposanten steeds weer terugkomen naar het strand, aldus Annette van Soest. “Ik ga zonder vooropgezet plan en zonder verwachtingen naar buiten. Het enige wat ik doe, is openstaan voor mijn omgeving. Als je met aandacht om je heen kijkt, zie je dingen die je eerst niet zag. Dat er toch ordening of ritme zit in een groep mensen die kriskras door elkaar ligt, bijvoorbeeld. Of een statige dame met de wind in haar krullen die haar hond uitlaat met precies dezelfde wapperende krullen. Dat zijn de onverwachte pareltjes waar ik blij van word.”

Foto: Sandra Uittenbogaart

Podcast

In het grote Atrium heeft het drietal gekozen voor een opstelling waarbij hun verschillende stijlen duidelijk voor de bezoeker te ervaren zijn. In de hal bevinden zich drie eilanden, voor elke fotograaf één. Het publiek kan tussen de opstellingen heen lopen en helemaal opgaan in de grote werken. Voor mensen die door de ogen van de fotografen willen meekijken, heeft het drietal een podcast gemaakt. “We hebben de opname gemaakt op de Pier, met krijsende meeuwen en al. Als bezoekers van de expositie een QR-code scannen, horen ze het verhaal achter de foto’s.”

Aan de expositie is ook een fotografiewedstrijd gekoppeld. “Maak je deze zomer foto’s op het Haagse strand, deel ze dan met #StrandindeStad en @AtriumDenHaag op Instragram. Dan doe je automatisch mee. Voor de top drie is er een print naar keuze uit de expositie. De nummer één krijgt ook nog een fotografieworkshop tijdens het Vliegerfestival, eind september.”

De expositie ‘Strand in de Stad’ is nog tot en met vrijdag 9 augustus te zien in het Atrium. Meer informatie: www.denhaag.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in Den Haag? Neem dan een (proef)abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van