Veel Haagse ontwerpers naar designbeurs Object in Rotterdam

Tijdens designbeurs Object exposeren en verkopen ook Haagse ontwerpers hun werk in het Rotterdamse HAKA-gebouw.

Door

Designbeurs Object Rotterdam duurt van vrijdag 7 tot en met zondag 9 februari en wordt voor de derde (en laatste) keer gehouden in het HAKA-gebouw, de vroegere Handelskamer die komend jaar wordt gerestaureerd en omgebouwd tot bedrijfsverzamelpand. Er zijn meer dan 150 stands met meubels, grafisch ontwerp en architectonisch design waar bezoekers ook objecten kunnen kopen. DHC sprak met drie Haagse ontwerpers over bakken, printplaten en de kunst van het vouwen.

1. Porseleinen schaal

“Als de oven aangaat, ben je zo anderhalve dag verder,” vertelt keramisch ontwerper Inge Simonis (41), die de telefoon even op de luidspreker zet, zodat ze intussen kan doorwerken. Ze heeft, iets meer dan een week voordat designbeurs OBJECT begint, geen tijd meer te verliezen. “Keramiek moet twee keer in de oven. Een eerste stook zonder glazuur, dan verdwijnt het vocht. Daarna een tweede keer met glazuur, op 1260 graden. Dat is heel warm. Dan wil ik ook niet in mijn atelier zijn,” zegt ze.

Een vaas uit de nieuwe collectie van Inge Simonis. (Foto: Bas Adriaans)

Simonis maakt speciaal voor het evenement een nieuwe collectie. “Ik ben bezig met een serie gebaseerd op de natuur: ik heb al een aantal vazen met kristallen en basalt en maak nu een schaal die geïnspireerd is op stalactieten. Of dat lukt, blijft spannend tot de dag dat ik ga opbouwen. Hij is heel groot, ruim 40 centimeter breed en 35 centimeter hoog. Voor een leek lijkt dat misschien niet zo groot, maar met een kwetsbaar materiaal als keramiek is dat het wel. Het is nagenoeg het maximale dat mijn oven aankan.”

Ook het eerdere werk van Simonis heeft een link met de natuur. “Er zijn hele mooie vormen in de natuur die je zelf eigenlijk niet mooier kunt maken. De achterliggende gedachte is wat mij betreft ook een beetje bewustwording; we maken zoveel met de computer, maar kijk eens om je heen! Er is zoveel moois in de natuur te vinden.”

 

2. Lampen van printplaat

Gregor van Egdom (33) maakt onder de naam ‘vlak light’ lampen van printplaten. Printplaten? Ja, dat spul dat normaal is weggestopt in onder meer tablets, computers en telefoons, en dus eigenlijk zelden zichtbaar is. Zonde, zegt Van Egdom, die een studio heeft in Scheveningen. “Het is heel mooi materiaal dat ik in mijn ontwerpen gebruik als esthetisch element.” Hij maakt al twee modellen: vlak 1, een bureaulamp, gemaakt van een grote printplaat, en vlak 2, een vrijstaande lamp met een (gerecyclede) accu, waardoor je de lamp kan verplaatsen in je interieur.

Het nieuwe ontwerp van Gregor van Egdom: vlak 3. (Door: vlak)

Het nieuwe model, vlak 3, dat hij presenteert op OBJECT, is voor aan de muur. “De lamp is gemaakt van geëtst glas met een zijdezachte glans en een goudkleurige draaiknop. Achter het glas zit ook weer een printplaat waar het licht doorheen sijpelt,” legt hij uit. “Het materiaal, gemaakt van dun aluminium, isolatiemateriaal, koper en zwarte lak, spreekt me heel erg aan. Daarnaast stoorde ik me aan bestaande ledlampen die niet goed te dimmen waren. Ik ben gaan experimenteren of ik het zachte, warme licht van de gloeilamp weer terug kon brengen in een moderne lamp.”

Ook nu heeft hij alweer ideeën voor nieuwe lampen, antwoordt hij desgevraagd. Er is bijvoorbeeld vraag naar een mobiele versie van de bureaulamp. Ook zijn er wat schetsen voor hangende lampen. “Maar, ‘ideas are cheap’,” zegt hij. “De executie is belangrijker en tijdrovender. Meer dan je in eerste instantie misschien zou verwachten.” Eerst maar naar de beurs in Rotterdam.

 

3. Omgevouwen bijzettafels

“Ik maak meubels voor het interieur die een leven lang meegaan,” vertelt ontwerper Bas Vellekoop (34). De ondernemer, die in 2010 afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, ontwerpt producten – naast meubels ook verlichting – met de wens en de hoop dat mensen ze op den duur kunnen doorgeven aan hun eigen kinderen. Een insteek die steeds meer klanten aanspreekt. “Ik merk dat mensen vaker bezig zijn met duurzame lokale producten, dat ze graag langer met dingen willen doen.”

De nieuwe serie salontafels van Bas Vellekoop: Colour. (Door: Bas Vellekoop)

Tijdens OBJECT lanceert hij Colour, een nieuwe serie salon- en bijzettafels. Het tafelblad loopt helemaal door in de poot en de bovenkant bestaat uit twee bladdelen die zijn omgevouwen. Er wordt maar één los onderdeel toegevoegd dat alles aan elkaar verbindt en er een eenheid van maakt, vertelt Vellekoop. “Ik kan de tafel in elke gewenste RAL-kleur maken. Daarmee kan ik ook een stukje maatwerk bieden.”

De producten van Vellekoop zijn gemaakt van duurzame materialen – 3 millimeter dunne aluminiumplaten en poedercoat – en zo vormgegeven dat je ze helemaal uit elkaar kunt halen en kunt recyclen als je daar behoefte aan hebt. Zijn inspiratie? “De vormgeving wordt bepaald door de constructie van het ontwerp. Ik vouw onderdelen en daarmee creëer ik het object,” legt hij uit. “Er zit weinig poespas aan mijn ontwerpen. De constructie is altijd meteen de vormgeving. Dat geeft het iets eigens.”

OBJECT Rotterdam, vrijdag 7 t/m zondag 9 februari, 11.00-19.00 uur. HAKA-gebouw (Vierhavenstraat 38-42, Rotterdam). Meer informatie: www.objectrotterdam.com

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van