Tong Tong Fair dreigt failliet te gaan

De Stichting Tong Tong, organisator van de gelijknamige Fair, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De komende editie gaat niet door.

Door

De ondernemers die een stand hebben gereserveerd en vaak ook al hebben betaald hebben donderdag een e-mail gekregen waarin staat ‘dat bij de rechtbank een verzoek tot het openen van een insolventieprocedure zal worden ingediend’. Daarmee lijkt een faillissement onvermijdelijk. Siem Boon, directeur van de Tong Tong Fair, bevestigt dat er grote problemen zijn. “We zijn volop bezig met de juridische afwikkeling en met organiseren van hulp en steun voor met name de Indonesische strandhouders, die de direct gedupeerden zijn.” Als het tot een faillissement komt, buigt een door de rechter benoemde curator zich over de financiële afwikkeling.

Als een bom

Het nieuws dat de Tong Tong Fair, die op 24 mei zou beginnen, niet doorgaat, is in de stad ingeslagen als een bom. “Dit is Den Haag. Alles wat mooi is gaat eraan. Het loopt als zand tussen onze vingers weg,” zegt schrijver Yvonne Keuls. “Heel, heel jammer,” vindt Wieteke van Dort, die er talloze malen als het Indische typetje Tante Lien optrad. “Het hoorde er zo bij. En het hoorde ook zeker bij Den Haag.”

De organisatie van de Tong Tong Fair maakte donderdag bij verrassing bekend dat het evenement, dat dit jaar voor de 64ste keer zou worden gehouden, niet doorgaat. Het zou op 24 mei beginnen, op het Malieveld. ‘Het evenement waar wij de afgelopen maanden heel hard aan hebben gewerkt, kan helaas om financiële redenen niet doorgaan. Wij begrijpen dat dit besluit voor velen een schok zal zijn. We hebben er tot het allerlaatst alles aan gedaan om dit te voorkomen’, staat op de site.

 

Financiën, altijd weer financiën. De kosten zijn enorm gestegen
Siem Boon, Tong Tong Fair

 

Organisator Siem Boon lichtte het besluit vrijdag toe. “Afgelopen coronajaren hebben er heel hard ingehakt bij festivals en evenementen, ook bij ons. Financiën, altijd weer financiën. De kosten zijn enorm gestegen, personeel, beveiliging, schoonmaak, brandstof. Evenementen zijn geen online- of AI-darlings, ze zijn juist levende-mensen-intensief. En dan moeten de bezoekers ook nog naar je toekomen.”

Wat ook een rol speelt bij de afgelasting is de discussie over de beschikbaarheid van het Malieveld. Door de vele evenementen was de Tong Tong Fair vorig jaar gedwongen uit te wijken naar september. Dat was volgens Siem Boon ongunstig, al was het maar omdat de meeste mensen eind mei vakantiegeld krijgen uitgekeerd. Daar kwam nog bij dat de wekelijkse klimaatdemonstraties van Extinction Rebellion zorgden voor een slechte bereikbaarheid. Dit jaar zou het Malieveld voor de laatste keer in mei beschikbaar zijn. De organisatie beraadt zich nu op de toekomst.

‘Zware klap’

Ook de gemeenteraad is zeer teleurgesteld. “Een zware klap voor de Indische gemeenschap,” zegt fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag. “Wat een ontzettend verdrietig nieuws,” reageert Lotte van Basten Batenburg, fractievoorzitter van de VVD. PvdA-raadslid Mairan Sewtahal zegt het bericht ‘met pijn in het hart’ te hebben vernomen.

Yvonne Keuls tekent hierbij aan dat het juist niet alleen gaat om de Indische gemeenschap. “Op de Tong Tong Fair kon iedereen kennismaken met de Indische cultuur. Dat was van groot belang. De gemeente heeft dat nooit echt onderkend en dus ook nooit subsidie verstrekt. Je ziet nu dat het eigenlijk niet meer kan, als kleine familieonderneming zo’n groot evenement organiseren.”

‘Alles op alles zetten’

Voor Richard de Mos is het laatste woord nog niet gezegd over de Tong Tong Fair. Hij wil de zaak in de gemeenteraad aan de orde stellen. Hij vraagt zich af wat wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur) heeft ondernomen om de Tong Tong Fair te redden. De raad nam namelijk in december een motie van Hart voor Den Haag aan om het festival toe te voegen aan de lijst Beeldbepalende Evenementen van de gemeente. In dat geval zou de Fair subsidie krijgen. De Mos: “Als Weduwe van Indië moeten we alles op alles zetten om de Tong Tong Fair voor de stad te behouden.” Hij hoopt dat Haagse bedrijven als donateur willen optreden.

Standaardportret
Bekijk meer van