Tomas Lieske wint Haagse Constantijn Huygensprijs

Schrijver Tomas Lieske is winnaar van de Constantijn Huygensprijs 2024, de belangrijkste literaire onderscheiding van de gemeente Den Haag.

Door

Dat is woensdagavond bekendgemaakt in het radioprogramma ‘Kunststof’. Tomas Lieske (pseudoniem van Ton van Drunen, Den Haag 1943) krijgt de prijs voor zijn hele oeuvre, dat bestaat uit romans, verhalen, gedichten en essays. Daarin ‘fonkelt de taal, bloeit de nieuwsgierigheid en wordt de verbeelding gevierd’, aldus de jury.

“Ik was verbaasd toen ik werd gebeld,” zegt Lieske in een eerste reactie. “Vorig jaar kreeg ik ook al een telefoontje van juryvoorzitter Aad Meinderts. Toen omdat mijn meest recente roman werd bekroond met een andere Haagse Literatuurprijs, en nu ontvang ik dus deze mooie prijs voor mijn hele oeuvre. Dat is natuurlijk geweldig.”

Bordewijkprijs

Lieske debuteerde in 1987 met de dichtbundel ‘De ijsgeneraals’ en brak in 2000 door met zijn roman ‘Franklin’. Zijn laatste roman, ‘Niets dat hier hemelt’, is in 2023 bekroond met de F. Bordewijk-prijs voor verhalend proza. Die wordt, net als de Constantijn Huygensprijs, namens de gemeente Den Haag toegekend door de Jan Campert-Stichting.

‘Uit zijn werk spreekt,’ volgens de jury, ‘een aanhoudende fascinatie voor grenzen en overgangsgebieden. Tussen verleden en heden, kennis en verbeelding, goed en kwaad bevindt zich een dun vlies. Veel van zijn personages – vaak verloren, verweesde en beschadigde kinderen – gebruiken hun levendige verbeelding om een tekort te compenseren.’

Aan de Constantijn Huygensprijs is een bedrag verbonden van 12.000 euro. De prijs wordt uitgereikt op 25 januari 2025 op het literatuurfestival Writers Unlimited.

 

Standaardportret
Bekijk meer van