Rundfunk in Diligentia: ontwapenende brutaliteit in pijnlijk foute scènes

Ze schuwen niks en trekken zalen vol middelbare scholieren en studenten. Het duo Rundfunk komt nu naar Diligentia met het programma ‘Todesangstschrei’. “Altijd geestig en anders.”

Door

Rundfunk noemt het in eigen woorden ‘absurdistisch, bizar, onethisch, lomp, snoeihard’, en ook is er een ‘flirt op zijn tijd met poëzie’. Rundfunk bedient zich van kurkdroge humor die niet voor iedereen zal werken. Je houdt ervan of je haat het. Het duo, dat zich tegenwoordig graag schuilhoudt voor interviews, maakte school op de Nederlandse televisie met sketches die zich afspeelden op een middelbare school.

Het verhaal volgt de twee vrienden Tim (Yannick van de Velde) en Erik (Tom van Kalmthout) tijdens het laatste jaar van hun middelbare school. Later kwam de rolprent ‘Jachterwachter’ er, en maakten ze een tv-serie tweegesprekken over verkiezingen, over geld en over de grondwet: ‘Beter ga je beginnen te gaan begrijpen…’ De laatste jaren zijn ze ook een vaste verschijning geworden in het theaterlandschap, eerst met ‘Wachstumsschmerzen’, waarmee ze in de running waren voor de cabaretprijs Neerlands Hoop, en momenteel toeren ze met ‘Todesangstschrei’, binnenkort ook in theater Diligentia.

Ze zeggen er zelf over: ‘Nadat je je door een jeugd vol dure fouten, zure nederlagen en gure afwijzingen heen hebt geworsteld en het eindelijk tijd is om op eigen benen te staan en van het leven te gaan genieten, ligt er een oude, smerige vriend op de loer die de rest van je leven naar je zal gluren en in je nek zal hijgen: de DOOD.’ De voorstelling kreeg een nominatie toebedeeld voor een Poelifinario in de categorie entertainment – maar uiteindelijk ging Sara Kroos er met de prijs vandoor.

Kees Hulst

Bij de uitreiking van de prijzen, een tijdje terug in Diligentia, hield acteur Kees Hulst, die in het verleden de rol van ‘conrector’ in de tv-serie ‘Rundfunk’ speelde, een lofrede op Rundfunk, zoals iedere genomineerde in het zonnetje werd gezet door een bewonderaar. “Raar dat ze die prijs niet kregen,” reageert Hulst nu als ik hem aan de telefoon heb, “ook omdat ze wat mij betreft buiten iedere categorie vallen, en wat mij betreft al helemaal niet passen in de ‘retteket-cabarethoek’.”

Misschien geen ‘retteket’, maar dan toch wel overal bomvolle zalen. “Ze hebben een publiek om zich heen verzameld dat grotendeels bestaat uit middelbare scholieren en studenten. Al hun sketches appelleren ook aan de leefwereld van die doelgroep. Ze dissen het geheel dan op met een prachtige timing. En dan die vreemdsoortige voorkeur voor gebruik van het Duits… Ze schuwen niks, nee, en dat verdient waardering.”

Begin Rundfunk

Hij herinnert zich de eerste schreden van Rundfunk op het tv- en theaterpad “Ze gingen proefdraaien voor een tv-serie terwijl ze nog op de theaterschool in Amsterdam zaten. Maar ze hadden geen geld te makken. Ik heb ze toen mijn hulp aangeboden, want hun non-conventionele benadering sprak mij toen al erg aan. Want wat zij maken, is altijd geestig, en ‘anders’.”

Rundfunk, ‘Todesangstschrei’, Diligentia, donderdag 18 t/m zondag 20 november, 20.15 uur. Meer informatie: www.diligentia-pepijn.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 11 november 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van