Korte reis door de tijd met rebelse prinses Marianne

Voorburg is met Nijmegen de oudste stad van het land. Stephan Evenblij deelt een fractie van de lokale historie in de grappige en ontroerende voorstelling ‘De rebelse prinses van Voorburg’ over Marianne van Oranje die op Hofwijck woonde.

Door

Stephan Evenblij (1981), nu woonachtig in Voorburg, is autodidact op vele vlakken. Zonder theateropleiding speelde hij bij De Appel en maakte hij een televisieserie voor kinderen. Ook leerde hij Photoshop, waarmee hij de poster maakte voor de voorstelling ‘De rebelse prinses van Voorburg’ over prinses Marianne van Oranje. Evenblij: “Als producent initieer ik dit project, regel de locatie, schrijf het verhaal en speel een personage.”

De creatieve geest verbaast zich over het gebrek aan historische kennis van veel mensen. “Dit is met Nijmegen de oudste stad van Nederland! Forum Hadriani heette het, gesticht tijdens de belegering van de Romeinen. Onder leiding van grote veldheren werd hier de Vliet uitgegraven. Dat was nog maar het begin: vader en zoon Huygens, Van Gogh, Rembrandt, prinses Marianne… ze zijn hier allemaal geweest.”

Vrijgevochten prinses

In groepen maakt het publiek een reis door de tijd en door Hofwijck: zowel Constantijn Huygens als de vrijgevochten prinses komt aan het woord, hoewel ze in verschillende tijdperken leefden. De voorstelling is bij vlagen interactief, door schuivende grenzen tussen acteur en publiek. Evenblij: “In het theater zul je de vierde muur niet snel breken. Je wilt dat mensen in het verhaal blijven. Ik hou wel van een beetje verwarring. Het schept ruimte voor interpretatie, roept concentratie op.”

 

Het is goed als je begrijpt hoe de wereld geworden is zoals die nu is, want de geschiedenis herhaalt zich.
Stephan Evenblij

 

Een personage uit vervlogen tijden is beschikbaar als gids voor vragen, Huygens vertelt over de tuin, het gebouw (gebaseerd op Da Vinci’s presentatie van het menselijk lichaam) en zijn zoon die op zolder de ring van Saturnus ontdekte. De regisseur wil informatie en entertainment combineren: “Historisch expert Kees van Leer vertelt me wat klopt en wat niet, mijn taak is het te romantiseren. Het gaat om beleving, je verplaatsen in een ander, ook in een andere tijd. Daarvoor is mijn interpretatie van belang. Gelukkig was Kees echt onder de indruk van hoe goed de feiten overeind blijven.”

Schokkend

“Van sommige dingen vallen we nu niet meer van onze stoel, terwijl ze voor die tijd schokkend konden zijn. Zoals een prinses die openlijk kritiek had op het schuinsmarcherende gedrag van haar man – overigens haar volle neef. Ze verliet haar man en vijf kinderen, vertrok naar Hofwijck en woonde daar met haar koetsier. Zo koos ze voor kunst, de liefde, haar eigen leven. Ze gaf financiële injecties aan instellingen die ze belangrijk vond en was enorm gelovig.”

“Ze is echt een symbool voor de emancipatie van vrouwen. Ook nu actueel. Nog steeds moet een prinses doen wat er van haar verwacht wordt. Het is goed als je begrijpt hoe de wereld geworden is zoals die nu is, want de geschiedenis herhaalt zich. Naast de mooie dingen ook de walgelijke. We kunnen leren van wat er fout is gegaan, in de hoop dat we de wereld beter maken.”

‘De rebelse prinses van Voorburg’, 16, 17, 21 en 22 juni, om 20.00 en om 21.00 uur, Huygens’ Hofwijck. Meer informatie: www.evenblijtheater.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van