Klassiek ballet in eigentijds toneeljasje

De traditionele kerstproductie van Theaterschool Rabarber is opnieuw een familiespektakel.

Door

Door Eric Korsten

Tsjaikovski’s klassieke noten voor ‘Het Zwanenmeer’ zijn oorwurmen, zo heet dat tegenwoordig. Beter gezegd: muziek voor miljoenen. Balletmuziek inderdaad. Toch zijn er bij Theaterschool Rabarber in de verste verte geen Anna Pavlova, Tamara Karsavina, Uliana Lopatkina of prima ballerina’s van Het Nationale Ballet zoals Anna Tsygankova of Igone de Jongh te bekennen. Nee, bij Rabarber is van het van origine oud-Russische sprookje ‘De Witte Eend’ een toneelstuk in de maak.

Met straks veertig man op de vloer inclusief een afvaardiging van jongelingenmusici van het onvolprezen Hofstad Jeugd Orkest. Maal twee voor de hele voorstellingenreeks, want er zijn twee aparte casts: een ‘witte’ en een ‘zwarte’. Stuk voor stuk leerlingen van de eigen theaterschool, in leeftijd van pakweg zes tot twintig jaar. Straks zijn er ook nog 3D ‘mapping’ projecties en video-animaties. Jeroen de Graaf, de regisseur: “Ik wil dat deze voorstelling een breed publiek raakt.”

‘Het Zwanenmeer’ is een gelaagd verhaal met zeker 1001 balletversies, uitvoeringen en vertellingen. En ook films, zoals die met Nathalie Portman in de dubbelrol van witte én zwarte zwaan (‘Black Swan’, 2011). Er zijn vast ook tig toneelversies. Toch? De Graaf krabt zich even achter het rechteroor, pal voor het begin van een repetitie: “Tekstschrijver Marcel Roijaards en ik hebben ons ondergedompeld in de geschiedenis van ‘Het Zwanenmeer’. Voor zover wij hebben kunnen achterhalen, is dit de allereerste toneelversie.” Al durft hij zijn handen niet in het vuur te steken voor wat zich sinds 1877 in Rusland en China ooit heeft afgespeeld op dit vlak.

Zoek jezelf

Iedereen kent de titel. Maar ook het hele verhaal? “Eigenlijk is ‘Het Zwanenmeer’ een vertelling over jezelf vinden, je eigen weg gaan, keuzes maken,” legt De Graaf uit, die na ‘Baron von Münchhausen’ vorig jaar nu opnieuw gestalte mag geven aan Rabarbers kerstproductie. De plot in een notendop: prins Siegfried (Freek Kunz/Christophoor Ram) krijgt voor zijn achttiende verjaardag van zijn koningin-moeder een kruisboog ten geschenke zodat hij liefdespijlen kan afvuren, en aldus snel een levensgezellin aan de haak kan slaan. Tijdens een nachtelijke escapade met vrienden in een bos bij een meer maakt hij kennis met de mooie Odette (Noa ten Hof/Lois Vecchi). Probleempje: door toedoen van de sinistere tovenaar Von Rothbart (Roger Nievaart) mag zij slechts twaalf minuten per etmaal meisje zijn, voor de rest van de tijd moet ze door het leven als gevederde zwaan, net als een aantal andere gevangengenomen meisjes. Totdat ooit op een dag de betovering wordt verbroken.

Von Rothbart blijkt zelfs zijn bloedeigen dochter Odile (Anna Bisschop/Yasmina Abdelmoumen) verzwaand te hebben. Door Siegfried een toverdrank te laten innemen weet hij deze zover te krijgen dat Siegfried kiest voor Odile. Als het bedrog later uitkomt, volgt bij Rabarber een verrassende ontknoping. “Een positieve twist,” verklapt De Graaf. Toch is het echt niet alleen meisjesroze en jongetjesblauw wat hier de klok slaat. “Eerder zwart en wit. Want snoodaard Von Rothbart heeft een duister randje, precies als in het ballet. Terwijl Siegfried – bij ons ‘Ziggy’ – onder bonkende beats juist een kwetsbare kant laat zien.”

Notes

Na de repetities, tijdens de ‘notes’, toont De Graaf zich ten overstaan van de spelersgroep kritisch over hun verrichtingen: “Jullie zitten onder je energie. Ik wil meer focus zien.” Onder vier ogen toont hij zich na afloop echter behoorlijk tevreden: “Rabarber is een theaterschool. Je moet verschillende spelniveaus integreren. En iedereen moet door deze kersproductie persoonlijk kunnen groeien. Het is mooi om te zien dat dat vaak ook lukt. Gedurende de jaren zie je dat ze zich in het dagelijkse verkeer ook vaak zelfzekerder voelen, zelfbewuster. Mede dus door Rabarber.”

Theaterschool Rabarber, ‘Het Zwanenmeer’, 26 december t/m 5 januari 2018, Theater aan het Spui. Meer informatie: www.rabarber.net

| Foto: Nina Sondagh

Klik hier om een abonnement op DHC te nemen.

Standaardportret
Bekijk meer van