Holland Dance Festival opent met gala zonder Martha Graham

Maar Prinses Beatrix is er wel bij

Door

Het gala van het Holland Dance Festival begint met een fragment van ‘Summa’ van Samir Calixto, dat in première gaat op het festival. De Haagse Braziliaan Calixto kreeg de kans te werken met Cello Octet Amsterdam, voor wie componist Arvo Pärt de muziek speciaal schreef. Calixto maakte eerder onder andere een voorstelling op een live uitgevoerde ‘Winterreise’ van Schubert.

Velen kijken uit naar ‘Dancing Grandmothers’ van de Koreaanse Eun-Me Ahn Company. Eun-Me Ahn, ook wel de Pina Bausch van Seoul genoemd, ontdekte rondtrekkend door Korea dat alle vrouwen gelukkig worden van dansen, ongeacht leeftijd of sociale achtergrond. Ze nam een aantal oudere Koreaanse vrouwen op in haar gezelschap en ‘Dancing Grandmothers’ was geboren. Op het gala dansen zij een fragment uit een eerder werk.

Ook draait de film die grootmeester Ji?í Kylián ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag uitbracht. In ‘Scalamare’ keert een ouder echtpaar terug naar een plaats van hun huwelijksreis: een monumentale trap die afdaalt in zee. De vrouwelijke rol is voor Kyliáns echtgenote Sabine Kupferberg. Op het festival is de film te zien in combinatie met stukken van Mats Ek en Emanuel Gat.

Choreograaf Stephen Shropshire komt naar Den Haag met de wereldpremière ‘about Miss Julie’, geïnspireerd op een toneelstuk van August Strindberg. Op het gala dansen studenten van dansopleiding Codarts zijn creatie voor ‘Talent on the Move’ 2016. De nieuwste editie van deze jaarlijkse tournee voor aanstormend Codarts-danstalent start tijdens het Holland Dance Festival.

Ook op het gala is de uitreiking van de Ji?i Kylián Ring aan iemand die een belangrijke en inspirerende bijdrage levert aan de dans in Nederland. Verder vooral veel acts die niet in het festivalprogramma terugkomen: Dor Mamalia (Israël), Les Vikings (België) en David Middendorp (Den Haag), dansstudenten van het Koninklijk Conservatorium en het Perm Opera and Ballet Theatre (Rusland).

Beperking

Skånes Dansteaterstaat is aanwezig op het gala met het duet ‘Dare to Wreck’. Het gezelschap heeft een grote staat van dienst in het werken met dansers met een beperking. De organisatie van Holland Dance, die zelf veel op dit gebied doet onder de noemer DanceAble, laat ook de Zweden alleen op het gala optreden. Later in het festival is nog wel ‘The Enormous Room’ van Stopgap Dance Company te zien, waarin dansers met en zonder beperking samenwerken.

Een echt visitekaartje voor de festivalprogrammering is het gala al met al nauwelijks, vooral als je bedenkt dat diverse ‘must sees’ niet vertegenwoordigd zijn. Voorop natuurlijk de Martha Graham Dance Company, die pas later op het festival optreedt en helaas niet beschikbaar was voor het gala. Graham (1894 – 1991) veranderde de dans voorgoed. Haar balletten gingen over menselijke emotie in plaats van over sprookjes. Technisch stelde zij ademhaling, dansen vanuit de buik en contact met de grond centraal, waar het klassieke ballet altijd ‘omhoog’ streeft. Het New Yorkse gezelschap, nu onder leiding van oud-danser Janet Eilber, presenteert in Den Haag werk van de legende naast nieuwe stukken, geïnspireerd op Grahams artistieke erfenis.

Van Nederlands Danstheater 1 gaat ‘The Hole’ van Ohad Naharin in première. Naharin is ook bekend als Mr. Gaga, naar zijn bewegingsleer voor dansers én niet-dansers. Bij ‘The Hole’ zit het publiek op het podium van het al half gesloopte Lucent Dans Theater rondom de dansers. Elke avond wordt de voorstelling één keer gedanst door alleen mannen en één keer door alleen vrouwen. Als bezoeker weet je niet welke versie je krijgt.

Tsjaikovski

Malandain Ballet Biarritz brengt met La Belle et la Bête een sprookje op muziek van Tsjaikovski. Klassieker kan niet, zou je denken. Malandain graaft echter vooral in psychologische lagen: La Belle als ziel en la Bête als kracht en instinct vechten samen tegen de innerlijke demonen van de kunstenaar.

De voormalige topkunstschaatsers van Le Patin Libre, tot slot, presenteren geen commerciële Holiday on Ice, maar zoeken de theatrale en choreografische mogelijkheden van het schaatsen. Deze Canadezen dansen waar vrijwel iedere Hagenaar de ijzers wel eens onderbond. Op schaatsbaan de Uithof. Ze geven er zelfs een workshop en een dansfeestje. Alles op het ijs, vanzelfsprekend.

‘Source of Inspiration Gala’, donderdag 25 januari, Zuiderstrandtheater. Het Holland Dance Festival duurt vervolgens tot en met zondag 11 februari. Meer informatie: www.holland-dance.com

De voormalige topkunstschaatsers van Le Patin Libre, tot slot, presenteren geen commerciële Holiday on Ice. | Foto:

Standaardportret
Bekijk meer van