Het Nationale Theater zit in zijn maag met ‘gedrag’ Jappe Claes

‘Wij veroordelen elke vorm van machtsmisbruik’

Door

Door Annerieke Simeone

En weer is Jappe Claes (1952) in opspraak gekomen. De acteur van Het Nationale Theater (HNT) wordt in het artikel #MeToo van de Volkskrant (18 oktober) opnieuw beschuldigd van grensoverschrijdend seksueel gedrag. In 2015 deed dezelfde krant ook al onderzoek naar de Vlaming. Claes, destijds docent aan de Amsterdamse Toneelschool, zou vijftien studentes onheus hebben bejegend, onder wie kleinkunstzangeres Anne van Veen, die later een boek over deze affaire schreef.

Nu komt actrice Cat Smits met aantijgingen. In het interview vertelt ze: ‘Hij nodigde me uit, zogenaamd om een rol te bespreken. Het enige wat hij deed was flirten en vragen naar mijn privéleven. Met geen woord sprak hij over de rol. Hij heeft me ook nog gekust.’ Daarna zou Claes haar het leven zuur hebben gemaakt. ‘Er werd gezegd dat ik geen talent had, ik moest van school af. Van een student die bij het overleg met docenten had gezeten, hoorde ik dat Claes heeft gepleit voor mijn vertrek.’

Walter Ligthart, zakelijk directeur van het HNT, betreurt de situatie. “Het is niet goed voor ons imago. Toen het nieuws in 2015 in de krant kwam, hebben we het tot op de bodem uitgezocht. Er was destijds geen hard bewijs van overschrijdend gedrag, alleen de relatie met Anne van Veen kwam naar buiten. Op dat moment was er voor ons daarom geen aanleiding om de banden met Jappe te breken.” Nu Claes wederom in opspraak is, wil Ligthart deze week nog contact opnemen met de Theaterschool Amsterdam. “In het interview met Smits heeft ze het over een docentenoverleg, daar zullen ongetwijfeld nog wel verslagen van zijn.” 

Hoewel Jappe Claes nog steeds aan het HNT is verbonden, zijn er wel interne maatregelen genomen. Zo is er een vertrouwenspersoon aangesteld. Volgens Ligthart zijn bij diegene tot op heden geen klachten binnengekomen. Ook worden de antecedenten en referenties nagetrokken van nieuwe medewerkers. “Als blijkt dat het niet goed zit, nemen we diegene niet aan.” Maar die screening werd na 2011 ingevoerd, het jaar dat Jappe Claes in dienst kwam.

Ligthart rept nog niet over een ontslag, maar over een ding is hij stellig: ‘Wij veroordelen elke vorm van machtsmisbruik’.”

Jappe Claes wordt opnieuw beschuldigd van ongepast gedrag. | Foto: Sabrina Bongiovanni

Abonnement op DHC? Klik dan hier.

 

Bekijk meer van