‘Cirque Mania’ in Korzo Theater: Muziek zien en jongleren horen

Twee keer per jaar maal vijf, dat maakt tien! ‘Cirque Mania’ heeft een jubileum te vieren, ook al is het programma uitgedund. “Maar we hebben wél twee premières van Nederlandse bodem.”

Door

‘Cirque Mania’ jubileert. “Maar ik had me de tiende editie wel iets anders voorgesteld,” reageert programmeur Daphne van Iperen van Korzo Theater. “Want door corona kunnen we maximaal 55 bezoekers toelaten, en onze twee theaterzalen kunnen we helaas niet gelijktijdig of vlak na elkaar programmeren, daar is onze foyer te smal voor.” Dus is het programma flink uitgedund naar slechts twee verschillende voorstellingen – die dan wel meerdere keren op een dag of avond spelen.

In de vijf jaar dat het festival bestaat, heeft ‘het nieuwe circus’ vaste grond onder de voeten gekregen, ook landelijk. Van Iperen: “Het nieuwe circus? Dat is hoe je verder gaat dan de truc, circus als middel tot verwondering, als nieuwe taal.” Het genre wordt nu ook als volwaardig genoemd door de Raad voor Cultuur, er zijn meerdere gezelschappen toegetreden tot de meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten en de oprichting van de Circuscoalitie, somt ze als gerealiseerde verworvenheden op.

“En voorjaar 2021 gaan de eerste talenten van de coalitie waarin wij als Korzo naast een aantal andere circusinstellingen participeren, onder de noemer ‘The Great Catch’ op tournee met een triple-bill. Er is dus best veel bereikt de afgelopen jaren.”

Programma Cirque Mania

“Uitgedund, jawel, maar we hebben wél twee premières van Nederlandse bodem in huis. Zo draait de ‘opening night’ op vrijdag om de muzikale circusvoorstelling ‘Sounds Like Juggling’ van componist Arthur Wagenaar en jongleur Guido van Hout. “Ik ben mijn hele leven, naast muziek, gefascineerd door jongleren en het circus; ik jongleer zelf ook,” vertelt Wagenaar.

[Tekst gaat verder onder foto]

Foto: Quinten Swagerman

Van Iperen: “Arthur is componist, maar ook uitvinder van muziekinstrumenten. Hij heeft speciaal voor deze voorstelling instrumenten ontwikkeld waarmee je kunt jongleren.” “Of andersom gesteld,” licht Wagenaar toe, “jongleerobjecten die geluid voortbrengen. Voorbeeld? Ballen die ratelen en rammelen, een speaker die we in een bal laten rondvliegen. De bewegingsenergie van de bal wordt door sensoren omgezet in klank.”

Ze staan straks met zijn vieren op het podium, vertelt hij. “Guido is een zeer muzikale jongleur, gespecialiseerd in ritmische patronen. Daardoor zijn we een perfect team. Twee van ons zijn opgeleid in het circus en twee in de muziek. Maar in de voorstelling doet iedereen alles en worden muziek en jongleren één. Zie ons als een slagwerkensemble dat zelfgebouwde instrumenten door de lucht laat vliegen. Er zijn ook ratelende ballonnen en zoemende stokken.”

Balans

Alles knettert, zoemt, tikt, bonkt, botst, valt en vliegt. “Wat je hoort krijg je te zien – en vice versa. Als ik een ritme of een patroon speel met bijvoorbeeld een rode en een gele bal, dan kan je de muziek als het ware zien en het jongleren horen. De kunst is om balans te vinden tussen oog en oor, het moet er goed uitzien en ook goed klinken. Het wordt een muzikaal circus, een speeltuin waarin wij ook zelf kunnen ontdekken.”

Op zaterdag en zondag speelt de andere première, de nieuwe voorstelling ‘JACK’ van Benjamin Kuitenbrouwer (alias Monki) in samenwerking met het Amsterdamse circuscollectief TENT.

Korzo Producties, ‘Cirque Mania #10’, vrijdag 25 en zaterdag 26 september, diverse aanvangstijden, Korzo Theater. Meer informatie: www.korzo.nl en www.soundslikejuggling.nl  

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van