The Space Choir breekt met koortradities voor inclusie

Bij het koor The Space Choir staat inclusiviteit centraal. “Door hedendaagse popnummers en kunstzinnige locaties te kiezen, zorg ik ervoor dat ook twintigers en dertigers meedoen.”

Door

In een Instagramvideo zingt een groot koor, bestaande uit vooral twintigers en dertigers en een handvol veertigplussers, dansend een liedje van popmuzikant Caroline Polachek op het Korenfestival in het Zuiderparktheater. De koorleden van The Space Choir zijn allemaal gekleed in een andere kleur. De een heeft een volledig paarse outfit aan, de ander is van top tot teen gekleed in het rood. Weer een ander draagt alleen groene kleding.

De 26-jarige dirigent Lucas Vermeer, die in de video het koor dansend aanstuurt, legt uit dat de zangers zelf mogen kiezen welke kleur ze dragen. “Daardoor ziet het koor er heel feestelijk uit. Bij onze optredens gaat het om de interactie tussen het publiek en de performers. In de korenwereld zie ik vaak dat zanggezelschappen een kunstje uitvoeren en daarna het podium verlaten. Wij laten het publiek meedansen en -zingen. Zo’n performance is geïnspireerd door ‘normale’ concerten van Beyoncé, Jessie Ware, Adele en Troye Sivan.”

Superwelkom

The Space Choir is een koor dat vooral liedjes zingt van hedendaagse pop- en queerartiesten. Het koor werd in maart opgericht in Rotterdam, maar is sinds kort uitgebreid naar Utrecht en Den Haag. Vanaf woensdag 16 oktober gaat het zanggezelschap repeteren in de Haagse kunstgalerie Nest.

Vermeer kiest graag atypische repeteerruimtes uit. Zo hoopt hij een jonger publiek aan te spreken. “Ik houd me al tien jaar lang bezig met koor. Ik begon op de middelbare school te dirigeren en vervolgens deed ik dat ook op het conservatorium. In de meeste koren die ik begeleidde, zongen vooral veertigers en vijftigers, maar het leek me leuk om mijn generatiegenoten aan te spreken.”

“Dat betekent juist niet dat ik vijftigers weiger; het is leuk dat we zoveel verschillende generaties met elkaar verbinden. Maar door hedendaagse popnummers en kunstzinnige locaties te kiezen, zorg ik ervoor dat naast de mensen die toch wel komen ook twintigers en dertigers meedoen.”

 

Ik leer koorleden om vanuit hun zelfvertrouwen geluid te produceren
Dirigent Lucas Vermeer

 

De manier waarop Vermeer de popliedjes transformeert in koornummers verschilt van traditioneel geschoolde dirigenten. Vermeer is aan Codarts Rotterdam afgestudeerd op poptoetsen, waarvoor hij veel popnummers analyseerde. Vanuit die ‘popblik’ kijkt hij naar koormuziek, vertelt hij.

Vermeer: “Bijvoorbeeld het nummer ‘Noodgeval’ van Goldband. Dat nummer is niet bedoeld om mooi te zingen. Maar op Instagram zie ik regelmatig koren voorbijkomen die het nummer zingen en alle noten netjes raken. Het lied vraagt attitude, passie, ‘scheuren’ en over the top. Pas wanneer je het op die manier zingt en je stem laat kraken, werkt het. De passie daarvoor komt echt uit mijn popachtergrond.”

Vooral tijdens het repeteren wordt er gekeken naar de manier waarop koorleden het nummer uitvoeren. “Wanneer de zangers een geluid maken maar ik dat te netjes vind klinken, stuur ik ze daarop aan. Ik leer koorleden om vanuit hun zelfvertrouwen geluid te produceren. Zo creëer je een popsound.”

Zangstem

Omdat inclusiviteit centraal staat bij The Space Choir spreekt Vermeer een heel groot publiek aan. Veel groter dan de dirigent in eerste instantie had verwacht.

“Traditioneel gezien is er een duidelijk onderscheid tussen mannen- en vrouwenstemmen. Om voor transpersonen en non-binaire mensen ruimte te creëren, delen wij dat anders in. We richten ons niet op geslacht, maar kijken hoe hoog of laag iemand zingt.”

 

We breken de afbakening van stembereik af
Dirigent Lucas Vermeer

 

“Sommige deelnemers gebruiken testosteron, omdat ze in transitie zijn. Dan beginnen ze als alt, maar zakken ze langzaam af naar bariton. We breken de afbakening van dat stembereik af. Ook kies je zelf hoeveel contributie je betaalt. Hierdoor is er meer ruimte voor iedereen.”

Daar komt de naam ‘The Space Choir’ ook vandaan, legt Vermeer uit. “Je moet een veilige ruimte, oftewel ‘space’, creëren. Een ruimte waarin bijvoorbeeld transmannen samen met pensionado’s zingen.”

Standaardportret
Bekijk meer van