Ruige bands en veel bier op Kaderock

Bij Kaderock spat het plezier van het podium af. Met dit jaar de oude rockers Cesar Zuiderwijk en de Raggende Manne, maar ook aanstormend talent zoals Monomyth.

Door

Daan van der Bruggen is druk in de weer als wij hem in Musicon spreken over het Kaderock-festival. Er wordt gebeld over plastic munten en hoe het nu zit met een betaalautomaat. Zaken die je als organisator en hoofdprogrammeur naast de muziek ook moet regelen. Van der Bruggen gaat al wat jaren mee in de Haagse scene. “In eerste instantie maakte ik muziek, maar ik ben me steeds meer met het stimuleren van lokaal muziektalent bezig gaan houden. In 1995 begon ik als vrijwilliger bij Musicon, dat toen net was opgericht door Cesar Zuiderwijk en Alex Milberg. Ze wilden Haagse muzikanten een steuntje in de rug geven met een gezellige ruimte om te repeteren en op te treden. De locatie van het pand was ook belangrijk. Deze wijk bij de Soestdijksekade is waar het allemaal begon met de beatmuziek in de jaren zestig. Bands zoals The Golden Earring(s) en Q65 komen hier vandaan.”

Musicon

Kaderock wordt al vanaf het begin door Musicon georganiseerd om het muziekcentrum op de kaart te zeten. “Eerst was het nog kleinschalig met een bescheiden podium en wat kratjes bier, en toen zijn wij gegroeid. Het is wel een uniek festival en is qua sfeer heel anders dan de grotere evenementen die in het centrum plaatsvinden. We zitten ook midden in een volkswijk. Dat zie je aan de mensen die het festival bezoeken. Tussen de hippe jongeren staan oude rockers met grijze haren in spijkerjassen of leren jacks. Voor mij is dat de essentie van Kaderock: lekker met een biertje naar bands luisteren. Laagdrempelig dus en met acts die echt aanwezig zijn op het podium en je meeslepen in hun performance.”

 

We zitten ook midden in een volkswijk. Dat zie je aan de mensen die het festival bezoeken. Tussen de hippe jongeren staan oude rockers met grijze haren in spijkerjassen of leren jacks
Daan van der Bruggen

Raggende mannen

Dit jaar is de line-up een mooie combinatie van gevestigde grootheden en opvallend nieuw talent. De Raggende Manne zijn een losgeslagen Nederlandse cultband. Met Bob Fosko als frontman maken zij al jaren concertzalen en festivals onveilig met hun opzwepende nederpop. Nu treden ze op met wat bijzondere gasten zoals George Kooymans van Golden Earring. Cesar Zuiderwijk mag natuurlijk ook niet ontbreken en hij krijgt muzikale versterking van The Clarks, de bekendste classic rockband van het land. Snoeiharde punk is er in de vorm van Disturbance uit Rotterdam. Een formatie die al vanaf 1996 actief is en een internationale reputatie heeft opgebouwd. Festivalgangers die graag dansen, kunnen losgaan op de Bazzookas die disco in een mix gooien met ska.MonomythVoor een evenement georganiseerd door een muziekcentrum is er volop ruimte voor lokaal talent.

Monomyth

De Haagse band Monomyth maakt psychedelische stonerrock die fans van Pink Floyd en Queens of the Stone Age zal bekoren. The Depression Club neemt je mee in een grootse en bombastische klankwereld die door harde gitaren wordt aangedreven.Een energiek programma dus waar het plezier van afspat volgens Daan van der Bruggen. “Dat is ook het gevoel dat wij willen overbrengen. Voor Kaderock en Musicon geldt dat het projecten zijn die van onderaf zijn gaan groeien en waar je veel passie voor moet hebben. Daarnaast hoeft het voor mij ook niet supergroot te zijn. Een middelgroot festival past bij deze plek en maakt het toegankelijk voor iedereen.

Schollenpop

In dat opzicht is Kaderock vergelijkbaar met het Zeeheldenfestival en Schollenpop. Het is een formule die na 24 edities nog steeds werkt, ook al zijn er wat kleine veranderingen geweest. Eerst waren we een gratis festival, maar we vragen al een aantal jaar een bescheiden entree van € 2,50. Dat was wel nodig, omdat wij ook onze bands willen steunen. Als Musicon bouw je een vertrouwensband met ze op. We proberen daarom ons beste beentje voor te zetten als het gaat om vergoedingen voor beroepsartiesten. Uiteindelijk ben je er ook voor de muzikanten.”

 

Kaderock, zaterdag 1 juni, 12.00-24.00 uur, rondom Soestdijksekade en Musicon.

Meer informatie: www.kaderock.com

Standaardportret
Bekijk meer van