Recensie Branoul: Een door wroeging verteerde ziel
In het vestzaktheater Branoul hebben ze wat met de Russische literatuur. Deze keer is het Toergenjev die filmisch wordt uitgelicht.
‘Je moet wel een beetje tegen Bob Schwarze kunnen,” zei Bob een paar weken geleden in Den Haag Centraal, toen hij de nieuwe Branoul-productie ‘Na de dood van Klara Militsj’ toelichtte. Een terechte waarschuwing, want in deze ‘theaterfilm’ kijken we de acteur vijf kwartier recht in de ogen. Maar het, of beter gezegd: hij verveelt geen moment. Schwarze haalt alles uit de kast van zijn theatrale kunnen en weet de aandacht vast te houden. En te ontroeren, met zijn mimiek, zijn blik, zijn dictie.
Niet voor het eerst wordt op dit podium een grote Rus bij de kop gepakt. Het bewerken van omvangrijke teksten uit de ‘Russische Bibliotheek’ is een specialiteit geworden van Schwarzes echtgenote, Manon Barthels. Dit keer is het dus Toergenjev, de man die als geen ander over menselijke emoties schreef en in het bijzonder over de liefde. De Jacob die we horen in ‘Na de dood van Klara Militsj’, is een door wroeging verteerde ziel. Hij is te verlegen en burgerlijk om in te gaan op de avances van een jonge actrice, Klara. Dat hij iets vreselijks heeft gedaan – te meer daar hij eigenlijk zelf óók verliefd was – realiseert hij zich pas als het te laat is. Klara pleegt zelfmoord op het toneel. “Jij bent sterker dan mijn angsten,” realiseert hij zich. Eigenlijk heeft verder leven voor hem geen zin meer.
En toch zien we Schwarze liever live
Dat Schwarze dit waagstuk – geboren uit de coronabeperkingen – tot een goed einde bracht, is nu ook weer niet zó gek. Hij is uitzonderlijk bedreven in de theatrale monoloog. Zo presteerde hij het in 2013 om vijf (!) stukken achter elkaar te spelen in Theater De Regentes, als benefiet voor zijn eigen Branoul. Op doek werkt het dus ook. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we Bob tóch liever live zien. Gelukkig kan dat ook want Branoul herneemt volgende maand ‘Oblomov’ (Gontsjarov), een grotere productie die door de afgekondigde lockdown maar vier keer kon worden gespeeld. En in oktober keert ‘De eeuwige echtgenoot’ van Dostojewski terug op het podium aan de Maliestraat. Als het allemaal kan natuurlijk.
‘Na de dood van Klara Militsj’, gezien donderdag 19 augustus, nog te zien: 21 en 22, en 24 t/m 29 augustus, meer informatie: Theater Branoul.