Publiek Amare wil Kissin niet laten gaan

Een dolenthousiast publiek dwong woensdagavond drie toegiften af bij het concert van de Russische meesterpianist Evgeni Kissin.

Door

Na een lang recital klonken de monumentale akkoorden van de iconische ‘Prelude in cis klein’ van Rachmaninov. Ver uit elkaar liggende akkoorden, gespeeld met maximale kracht, ‘vanuit de heupen’. Het was de derde toegift die Evgeni Kissin speelde in de Concertzaal van Amare en waarmee hij opnieuw bewees een van de grote Rachmaninov-vertolkers van dit moment te zijn. Ervoor zat een heel blok gewijd aan deze componist, als ode, in verband met zijn 150ste geboortedag die dit jaar wordt herdacht. Nog twee andere ‘Preludes’ klonken, die in a klein (opus 32) en Ges groot (opus 23). Al even indrukwekkend vertolkt. Maar van de buiten-categorie was een serie extreem moeilijke etudes (‘Etudes-Tableaux’, opus 39). ‘Ontredderend moeilijk’ zelfs, volgens de Vlaamse musicologe Greet van ’t Veld. Kissin leverde met zijn duizelingwekkende techniek en kracht een prestatie van formaat, maar het was bijna te veel. Te veel van het goede dan.

Hoe mooi de ode aan Rachminov ook was, de ‘Polonaise in fis klein’ (opus 44) van Chopin, net voor de pauze, vormde (voor mij) het hoogtepunt van het recital. Kissin koos ook hier voor de grote klank, maar verloor de romantiek niet uit het oog. Zo wist hij de zachtaardige mazurka in het midden van het stuk, door Vestdijk ooit een ‘corpus alienus’ (Fremdkörper) genoemd, zodanig mooi in te passen dat zij helemaal niet vreemd meer leek, maar een gewoon rustig intermezzo.

Poolse volk   

Aan de Polonaise zat een politiek verhaal. Kissin zette deze in een laat stadium op het programma als eerbetoon aan het Poolse volk dat zich eeuwenlang tegen het (vooral) Russische imperialisme heeft moeten verdedigen. En het was ook bedoeld als buiging voor Oekraïne, dat nu zucht onder de Russische agressie. Kissin is een uitgesproken tegenstander van regime van Poetin en zijn trawanten. Niet dat daar ook maar één woord aan werd gewijd, donderdagavond. Dat werd eerder in een persbericht gemeld. Kissin was ook op dreef in de ‘Sonate nr. 9’ (KV 311) van Mozart, die hij lichtvoetig, speels en met veel gevoel voor de Mozartiaanse humor vertolkte. De ‘Chromatische Fantasie’ van Bach, waarmee Kissin het recital begon, klonk soms door de vertragingen merkwaardig romantisch, maar die indruk verdween in de virtuoos gespeelde aansluitende Fuga.

Met het concert van Kissin sloot World Master Pianists van impresario Friso Verschoor zijn eerste Haagse serie af. Die kende enige tegenslag. Arcadi Volodos was ziek en kon op 13 november maar een half concert spelen. Het recital van Maria João Pires moest worden uitgesteld en op de nieuwe datum was er vertraging door een brandalarm. Maar bij Kissin klopte alles. De serie met de grootmeesters van de piano is een aanwinst voor de stad en voor Amare, waar heel veel gebeurt, maar dat zich nu ook positioneert in het meest exclusieve segment van de klassieke muziek. In 2024 keren Pires en Volodos terug en krijgen ze bovendien gezelschap van een andere grootheid, Grigory Sokolov. De kaartverkoop is al begonnen.

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van