Podcast ‘Grafzaken’: Luguber én luchtig over de dood
De Hagenaars Madeleine Wegkamp en Vera Seriese maken de podcast ‘Grafzaken’. Over wat er eigenlijk komt kijken bij overlijden. ‘Praten over de dood is taboe en dat is zo zonde.’
Als de Grafmeiden Veer en Maddie op één vraag een antwoord konden krijgen, dan zou het deze zijn: sterft Arie Boomsma rustig? “Voor mij echt een van de vragen des levens,” zegt de 38-jarige Madeleine Wegkamp (Maddie) lachend via een kraakheldere videoverbinding over de televisiepresentator, fotomodel en sportschooleigenaar (1974). Vera Seriese (Veer, 36), die vanuit het Spaanse Málaga inbelt, beaamt dat. “Maar voor hemzelf zal het ook gissen zijn; je weet het natuurlijk nooit.”
De Hagenaars Wegkamp en Seriese maken sinds kort de podcast ‘Grafzaken’. Over wat er eigenlijk komt kijken bij overlijden, sterven, doodgaan, het loodje leggen en het tijdelijke met het eeuwige verwisselen. En het gaat over van alles: van de mens achter de begrafenisondernemer – spoiler: die blijkt heel leuk te zijn – tot de klank van de laatste ademhaling. En dat met zo nu en dan een knipoog, want het wordt volgens de Grafmeiden weleens tijd om niet alleen maar plechtig over de dood te spreken. Het overkomt ons op den duur tenslotte allemaal.
Taboe
“Praten over de dood is taboe en dat is zo zonde,” vertelt Wegkamp. “Ik heb zestien jaar geleden een van mijn beste vriendinnetjes verloren aan de dood. Toen had ik het er heel graag meer over willen hebben. En niet alleen over rouwen, maar ook over praktische zaken. Ik heb haar toen bijvoorbeeld gevraagd: wat wil je eigenlijk dat je vader aantrekt op je begrafenis? Dat zijn meer luchtige onderwerpen, maar die horen er ook bij. De dood is niet alleen maar zwaar.”
De dood is niet iets dat je moet wegstoppen. Er mag veel meer ruimte voor zijn in de maatschappij.
In de podcast praten de twee met een aantal bekende gasten. In het eerste seizoen – dat bestaat uit acht afleveringen – komen onder anderen de Haagse acteur Stefan de Walle, presentatrice Marieke Elsinga en presentator Eric Corton voorbij. “We kwamen erachter dat we allebei best wat vragen over de dood hebben,” vertelt Seriese. “Toen ontstond het idee van een podcast al snel.” Wegkamp: “We bespreken de vragen die we zelf over de dood hebben, samen en met onze gasten.”
Feitjes in Grafzaken
Die vragen worden afgewisseld met – soms ronduit bizarre – feitjes over de dood. Zo vertellen Wegkamp en Seriese dat er mensen zijn die de as van een dierbare uitstrooien in Disneyland Parijs. Dat is vanzelfsprekend tegen de regels, en al helemaal als de urn tijdens een achtbaanrit geleegd wordt. “Je kan dan dus de as van een overledene in je gezicht krijgen,” zegt Wegkamp, die vertelt dat dit soort lugubere weetjes een functie hebben. “Het kan de deur openen om veel dieper te gaan praten over de dood. Een luchtige tone of voice is dan vaak een goede manier om zo’n gesprek te beginnen.”
En dat werkt, merken ze door reacties uit hun directe omgeving. Vrienden die eerst geen zin hadden in een podcast over de dood, blijken het toch leuk en interessant te vinden. “Ze vertelden dat ze na het luisteren van een aflevering met familieleden zijn gaan praten over afscheidswensen,” vertelt Wegkamp enthousiast. En dat is precies wat ze willen, vult Seriese aan. “De dood is niet iets dat je moet wegstoppen. Er mag veel meer ruimte voor zijn in de maatschappij. Ik zou het heel vet vinden als wij daar een bijdrage aan kunnen leveren.”
Lukt dat niet met het huidige podcastseizoen, dan misschien met het volgende: een vervolg staat namelijk in de steigers. Met waarschijnlijk – jawel – Arie Boomsma. “‘As we speak’ wordt hij gevraagd,” zegt een enthousiaste Wegkamp. “Dus fingers crossed dat Arie Boomsma met ons over de dood wil kletsen. Dat zou echt onze grote droom zijn.”
Meer informatie: www.grafzaken.nl
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 21 april 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.