Plan voor film over bombardement Bezuidenhout

De Haagse filmer en acteur Dirk Gunther Mohr wil een film maken over de oorlogsgeschiedenis van Bezuidenhout. De crowdfunding loopt goed, maar er is nog iets meer geld nodig.

Door

‘Toen ik me ging verdiepen in de geschiedenis van het Bezuidenhout, waar ik woon, ontdekte ik dat er geen film is over het dramatische bombardement van 3 maart 1945. Het bombardement is ook minder bekend dat die van Rotterdam en Nijmegen. Daar wil ik verandering in brengen,” zegt Mohr. Hij begon een paar maanden geleden een crowdfunding via internet. Hij heeft 35.000 euro nodig en daarvan is nu ruim 20.000 euro binnen. De actie loopt nog tot en met zaterdag 4 mei.

Fictief verhaal

Het wordt geen documentaire maar een fictief gedramatiseerd verhaal tegen een historische achtergrond, vertelt Mohr. “Johan Zuiderwijk, een rol die ikzelf speel, woont met zijn gezin en vrienden in het Bezuidenhout. Als de oorlog uitzichtloos lijkt, besluiten ze samen een verzetsgroep op te zetten. Ze ontdekken dat de Duitsers in het Haagse Bos V2-raketten hebben geplaatst. De groep legt contact met de Engelsen, maar uiteindelijk loopt alles mis door het vergissingsbombardement.” Om het verhaal extra spannend te maken introduceert Zuiderwijk een verrader en rivale van de vrouw van Johan.

De film is bedoeld om het bombardement bekender te maken. “Maar het is ook een eerbetoon aan de slachtoffers en hun nabestaanden,” aldus Mohr. De film zou volgend jaar in aanloop naar de 80-jarige herdenking in première moeten gaan.

Voor informatie over de crowdfunding klik hier.

 

Standaardportret
Bekijk meer van