Paul van Vliet krijgt standbeeld in zijn buurtje

Binnen afzienbare tijd wordt in de omgeving van het Smidswater een manshoog standbeeld geplaatst van Paul van Vliet. Het college van B en W heeft een plan daartoe in principe goedgekeurd.  

Door

De Haagse beeldbouwer Loek Bos, onder meer bekend van de bronzen portretten van Aad Mansveld en Toon Hermans, heeft een ontwerp gemaakt. Hij vervaardigde eerder al een portretbuste van de cabaretier.

Het eerste idee voor het beeld kwam van cabaretier Sjaak Bral, schrijver Yvonne Keuls en kleinkunstenaar Karel de Rooij. “Paul is een icoon van Den Haag,” zegt Bral. “Wij vinden – en velen met ons – dat hij een blijvend eerbetoon verdient. Onze voorkeur gaat uit naar een beeld dat komt te staan bij de bocht van het Smidswater, in het hart van het Buurtschap 2005. Samen met de gemeente en de buurt gaan we bekijken of dat lukt.” De initiatiefnemers hebben zich voor de plek laten inspireren door een portret dat fotograaf Piet Gispen in 2017 maakte voor Den Haag Centraal. Van Vliet is daarop te zien zittend op een bankje aan het Smidswater.

Model voor het standbeeld van Paul van Vliet, gemaakt door Loek Bos.

De intussen opgerichte stichting Een beeld voor Paul heeft de medewerking gekregen van B en W. Het college besloot onlangs steun te verlenen, mede omdat de gemeenteraad zich vorig jaar al voorstander had getoond van de plaatsing van een standbeeld. In het concept raadsbesluit van 9 april worden verder genoemd het ‘brede draagvlak’, ‘de relevantie van Paul van Vliet voor de stad Den Haag’ en ‘de verdiensten van Paul van Vliet binnen het domein Cultuur’.

 

Een beeld voor een veelzijdig kunstenaar, een ongeëvenaard talent, een oprecht mens
Sjaak Bral, Yvonne Keuls en Karel de Rooij

 

Publiek geld is in principe niet nodig. De benodigde 140.000 euro moet bijeen worden gebracht via fondsen en crowdfunding. Er wordt nog een website geopend met alle informatie: www.eenbeeldvoorpaul.nl. Als er geld overblijft is dat bestemd voor UNICEF.

Het initiatief ‘Een beeld voor Paul’ wordt gesteund door vele bekende namen uit de cabaret- en theaterwereld. In het comité van aanbeveling hebben zitting Lidewij de Iongh (weduwe van Paul van Vliet), Freek de Jonge, Harrie Jekkers, Anne Will Blankers, Claudia de Breij, Jochem Myjer, Youp van ’t Hek, Monique van de Ven, Brigitte Kaandorp en Cees Debets van Het Nationale Theater.

In het plan verwoorden de drie ‘gangmakers’ Keuls, De Rooij en Bral hun drijfveren zo: ‘Een veelzijdig kunstenaar, een ongeëvenaard talent, een oprecht mens: Paul van Vliet was zoveel meer dan een Haagse cabaretier. Hij veroverde de harten van miljoenen Nederlanders met zijn humor, observaties, teksten en liedjes’.

 

Standaardportret
Bekijk meer van