Noordeinde Nocturne: Kruispunt van kunst en klassieke muziek

Noordeinde Nocturne begon als bescheiden muziekfestival. Tegenwoordig doet de halve straat mee en kun je gratis meer dan twintig concerten bezoeken.

Door

Bijna dagelijks zag hij mensen treuzelend voor zijn galerie Project 2.0 aan het Noordeinde staan. Eigenaar Coen van den Oever: “Anders dan bij mijn aangrenzende zaak, Kunstuitleen Den Haag, stapten ze niet zo snel naar binnen. Een galerie, zo highbrow.”

Ook zijn collega’s in de straat merkten die terughoudendheid. Van den Oever, toevallig ook voorzitter van BIZ Winkelgebied Paleis Noordeinde, zinde op een plan. Via via had hij een ingang bij het Residentie Orkest. Hij gooide een balletje op: zou een muziekfestival op het Noordeinde niet leuk zijn? Dat vond het Haagse orkest, dat op dat moment meer binding met de stad zocht, wel een goed idee. Het Koninklijk Conservatorium en het Hofstad Jeugdorkest bleken ook interesse te hebben.

Kunstwerkje

Zo beleefde Noordeinde Nocturne, een gratis avondvullend evenement met klassieke muziek, twaalf jaar geleden zijn première. “Vanaf dag één was het een succes. Mensen stonden in rijen buiten te wachten. Daar hebben we wel van geleerd. Nu verspreiden we de programmering beter over de gehele avond.”

 

Vroeger kregen de musici een kunstwerkje van me mee.
Coen van den Oever, galerie Project 2.0

 

Inmiddels doen ook andere bedrijven mee, zoals herenkledingzaak Oger, de Italiaanse lunchroom Da Lina’s en tuinwinkel House of Green. De restaurants serveren een apart Nocturne-menu. Zo bereidt De Salon van Fagel speciaal voor deze muzikale avond een eigen versie van de tournedos rossini: een flinterdunne crispy pizza met dungesneden rundvlees met foie gras en een truffelvinaigrette van een vijfentwintigjarige oude aceto.

Van den Oever vindt dat een leuke ontwikkeling. Je bezoekt een concert, eet wat en gaat weer door naar het volgende optreden.” De organisatie van het festival kan hij niet meer in zijn eentje bolwerken. “Er zijn dit jaar zo’n twintig concerten, dat moet je goed stroomlijnen. Tegenwoordig krijgt hij hulp van Tom van Lent, cellist bij het Residentie Orkest. De experimentfase is voorbij, Noordeinde Nocturne is nu een professioneel evenement. Van den Oever, grappend: “Vroeger kregen de musici een kunstwerkje van me mee, nu krijgen ze vanuit de BIZ een vergoeding.”

Beethoven op Noordeinde Nocturne

Wat kunnen mensen op zaterdag 30 maart verwachten? Beethoven bij galerie De Twee Pauwen en kledingzaak Sylver, Medelssohn bij de muziekwinkel HiFi Klubben en Händel en Marais bij boutique hotel De Salon van Fagel. Bij die laatste treedt eerder die avond ook kleinkunstenaar Max Douw (zie ook pagina 13) op met het Couperus Kwartet.

Foto: Bas Kijzers

Zelf heeft Van den Oever onder meer Duo Dolce over de vloer. “Twee sterren van het Residentie Orkest met fagottiste, Dorian Cooke en celliste Justa de Jong.” De avond begint en eindigt met concerten in de Waalse Kerk aan het Noordeinde 25. Hoewel: vanaf 22.00 uur kun je ook nog een cocktail drinken in het pas geopende restaurant De Koets.

Sinds hij Noordeinde Nocturne in het leven heeft geroepen, ziet hij dat sommige bezoekers van het festival vaker zijn galerie binnenlopen. “Dan hebben ze iets gezien tijdens die avond wat ze mooi vonden. Dat was ook mijn droom: luisteren naar klassieke muziek en dan langzaam verliefd worden op een van de kunstwerken.”

Noordeinde Nocturne, zaterdag 30 maart. Meer informatie: www.facebook.com/hetnoordeindedh

Dit artikel wordt u aangeboden door BIZ Winkelgebied Paleis Noordeinde.

Bekijk meer van